Patricia Hoytink-Roubos
Volledig scherm
Patricia Hoytink-Roubos © Gerard Burgers

Burgemeester Hoytink volgde een online les: ‘Voor jongeren is dit moeilijk te bevatten’

Patricia Hoytink-Roubos is burgemeester van Overbetuwe. Ze nam van de week deel aan een les over Nederlands-Indië. En nog een nieuwtje: ze gaat verhuizen van Zetten naar Elst.

,,Begin deze week deed ik mee in de les van groep acht van een van onze basisscholen, de Clara Fabriciusschool in Herveld. De leerlingen leerden over wat er gebeurd is in Nederlands-Indië. De kinderen en hun juf logden online in. Ik zat in een leeg klaslokaal, maar kon zo toch met de leerlingen in gesprek. Samen praatten we over het bijzonder het Indië-monument in Andelst. 

Quote

Het zijn tijden waarin ik weinig momenten voor mezelf heb

Achteraf legde ik daar met de directeur van de school een krans, voor de zes Indiëgangers die zijn gesneuveld. Zo hebben we deze gebeurtenis op een aangepaste, veilige manier de aandacht gegeven die het verdient.

Voor jongeren van een jaar of 11,12 is het moeilijk om die tijd te bevatten. Maar nu weten we wel een klein beetje hoe het is om minder vrijheid te ervaren dan voorheen. Wij moeten daar al heel erg aan wennen, stel je voor hoe het driekwart eeuw geleden aan de andere kant van de wereld was, zonder mobiele apparaten die je op de hoogte houden van de situatie en waarmee je contact kunt houden met je familie en vrienden.

De tijd die we nu beleven heeft ook raakvlakken met de Tweede Wereldoorlog, toepasselijk in een jaar waarin we 75 jaar vrijheid vieren. We vechten nu tegen een onzichtbare vijand. En al zijn de berichten over corona nu iets positiever, we moeten samen blijven strijden. Want die cijfers zijn positief, juist omdat we ons allemaal zo goed aan de maatregelen houden. Volhouden dus, blijft het devies. Ook de herdenkingen op 4 mei zullen dit jaar helaas anders dan anders zijn. We leggen wel kransen, maar alles gebeurt zonder publiek.

Het is goed dat er sinds dinsdag duidelijkheid is wat betreft de evenementen. Better to be safe than sorry, hoe vervelend ook voor de mensen die voorbereidingen hebben getroffen en alle anderen die zich erop verheugden. Zij weten nu in ieder geval waar ze aan toe zijn.

In mijn spaarzame vrije tijd ben ik druk met onze verhuizing. Al dat verven en klussen kost meer tijd dan verwacht, dus daar zijn we nog wel even mee bezig. Het zijn tijden waarin ik weinig momenten voor mezelf heb. Tussen twee klussen door zit ik dan ook graag even met een kop koffie in de tuin. Het lijkt wel alsof de natuur momenteel explodeert, al die bloemen en fluitende vogels. Zo’n pauze laadt de batterij weer op.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe