Tiel 02/04/2020 Josan Meijers burgemeester gemeente Lingewaarde verteld over de coronatijd waarin wij nu leven iov De Gelderlander foto Raphael Drent
Volledig scherm
Tiel 02/04/2020 Josan Meijers burgemeester gemeente Lingewaarde verteld over de coronatijd waarin wij nu leven iov De Gelderlander foto Raphael Drent © Foto Raphael Drent

Burgemeester Josan Meijers mist de knuffels van haar kleinzoons

Het virus en ikJosan Meijers is burgemeester van de gemeente Lingewaard. Ze hoopt dat mensen 4 en 5 mei op gepaste wijze herdenken en vieren, al is dit jaar alles anders.

,,Het lijkt de goede kant op te gaan met het bestrijden van het coronavirus. Hoogstwaarschijnlijk een resultaat van het strikt naleven van de richtlijnen. Heel fijn.

Quote

Dat het moeilijk is nu het al zo lang duurt, begrijp ik volkomen

Josan Meijers, Burgemeester van Lingewaard

Daar staat tegenover dat er nog steeds mensen ziek worden en zelfs in het ziekenhuis op de IC belanden. We zijn er dus nog niet. Het blijft belangrijk dat we volhouden. Want corona is niet te voorspellen en kan iedereen treffen.

Mensen denken wel eens dat het vooral ouderen raakt. Het is waar dat met name deze groep in het ziekenhuis terecht komt. Maar uit mijn directe omgeving weet ik dat corona ook fitte, sportieve dertigers treft. En dat zij er heel ziek van worden. Het is een enorme aanslag op je lichaam.

Ik hoop dat mensen doorpakken

Dus hoop ik dat mensen doorpakken. Zodat we over een week of twee niet worden geconfronteerd met een toename van besmettingen en IC-opnames. Ik krijg signalen dat mensen het soms wat beu zijn. Dat niet iedereen zich even goed meer aan de regels houdt. Te dicht op elkaar, toch naar buiten terwijl het niet nodig is. Alsof we de teugels langzaamaan een beetje loslaten.

Dat het moeilijk is nu het al zo lang duurt, begrijp ik volkomen. Zelf heb ik afgelopen week voor het eerst in een hele tijd mijn twee kleinzoons van 6 en 8 weer gezien. In de tuin, en op gepaste afstand. Dat voelt als oma onwennig. Het liefst geef je ze een dikke knuffel zoals je gewend bent. Dat gemakkelijke contact met kinderen en kleinkinderen, het ongedwongen met elkaar omgaan, mis ik heel erg.

Vrijheid is niet vanzelfsprekend

Komende week herdenken we de oorlog en vieren we onze vrijheid. Het is heel jammer dat die belangrijke dagen nu anders ingevuld moeten worden. Zeker in een jaar waarin we 75 jaar bevrijding vieren. Ik weet hoe diep de oorlog nog bij velen zit. Dat hoor ik van oudere inwoners, bijvoorbeeld als ik ze kom feliciteren met een zestigjarig huwelijk, of als iemand honderd wordt.

Ook op persoonlijk vlak ken ik de impact van de oorlog. Mijn ouders komen uit Nijmegen. Bij een vergissingsbombardement zijn de zus en broer van mijn moeder omgekomen. Dat heeft altijd een druk gelegd op ons gezin.

Vrijheid is dus niet vanzelfsprekend, en op 4 en 5 mei herdenken en vieren we dat. Dat dat nu niet kunnen doen zoals we gewend zijn, is spijtig. Hopelijk vinden mensen hier toch een gepaste invulling voor.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe