Josan Meijers, burgemeester van Lingewaard.
Volledig scherm
Josan Meijers, burgemeester van Lingewaard. © Foto Raphael Drent

Burgemeester Meijers doet oproep: ‘Houd het bij een uurtje fietsen of motorrijden’

het virus en ikJosan Meijers is waarnemend burgemeester van de gemeente Lingewaard. Ze hoopt dat inwoners drukte mijden op de mooie dagen die in aantocht zijn.

,,Ik loop nu met de hond van mijn dochter door de uiterwaarden van de Waal bij Tiel. Ash is een kruising tussen een Friese stabij en een labrador. Een schattig beestje. Ik geniet van wandelingen als deze. Ik ben met werk bezig, maar toch maak ik mijn hoofd leeg.

,,Met het mooie weer in aantocht maak ik me wel zorgen. Je ziet het op bepaalde plekken snel druk worden als de zon schijnt. Bijvoorbeeld op de dijken. De ruimte is beperkt, en iedereen lijkt er op uit te willen. Mensen hebben er soms gewoon genoeg van. Dat begrijp ik.

,,Maar zeker nu de maatregelen zijn versoepeld moeten we zorgen dat het veilig blijft. Ga een uurtje wandelen, fietsen of motorrijden, maar hou het daar ook bij. Als je zelf een tuin hebt, is een half uurtje per dag misschien wel genoeg. Gun de openbare ruimte ook aan mensen die alleen een balkon hebben, of zelfs dat niet.

Quote

Als iedereen verstandig omgaat met de toegenomen vrijheden kunnen we op een veilige en zelfs plezierige manier leven

Josan Meijers

,,Want het virus is niet weg. Uit mijn directe omgeving zie ik dat herstel zelfs bij jonge, fitte mensen veel tijd kost. En wat de schade aan longen van ex-patiënten is, is nog onduidelijk. Op zijn zachtst gezegd spannend. Denk dus na bij wat je doet. En als het ergens druk is: draai om en kom op een ander tijdstip terug.

,,Mochten boa’s en politie toch te veel Lingewaarders bij elkaar zien, dan zou het fijn zijn als door een gesprek duidelijk wordt dat dit gedrag echt niet kan. Liever dat dan boetes uitdelen. Maar wanneer inwoners niet luisteren, hebben we geen keuze.

,,Als iedereen verstandig omgaat met de toegenomen vrijheden kunnen we op een veilige en zelfs plezierige manier leven. Want natuurlijk zijn versoepelingen prettig. Ik ben na ruim drie maanden ook wel toe aan de kapper. En mijn kleinzoons zijn dolblij om hun schoolvriendjes weer te zien.

,,Maar het virus vergt nog steeds offers en aanpassing, van iedereen. Ik heb vertrouwen dat het kan. Want ik zie bij veel mensen een enorme gedrevenheid en samenwerking. In dat opzicht vind ik het mooi dat politie, boa’s en SWL nu al weken bij jongeren op hangplekken langsgaan om ze sportieve activiteiten aan te bieden. Dan breng je een oplossing voor het probleem, in plaats van alleen te handhaven.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe