Ricardo de Beer, bedrijfsleider en chef-kok van brasserie De Altena in Oosterhout. ,,Hoe laat je je zaak rendabel draaien terwijl tegelijkertijd aan de maatregelen wordt voldaan?”
Volledig scherm
Ricardo de Beer, bedrijfsleider en chef-kok van brasserie De Altena in Oosterhout. ,,Hoe laat je je zaak rendabel draaien terwijl tegelijkertijd aan de maatregelen wordt voldaan?” © Gerard Burgers

‘Deze crisis overleven wordt voor ons een flinke kluif. Misschien wel té flink’

Het virus en ikRicardo de Beer (30) is chef-kok en bedrijfsleider van brasserie De Altena in Oosterhout. Hij vraagt zich af of horeca nog wel leuk is op 1,5 meter afstand.

,,Ik heb mijn twijfels over horeca in de anderhalvemetersamenleving. Er zitten veel haken en ogen aan. Hoe laat je je zaak rendabel draaien terwijl tegelijkertijd aan de maatregelen wordt voldaan?

Quote

Ik ben een restaurant begonnen om mensen in de watten te leggen. Kan ik ze dat gevoel ook laten ervaren op afstand?

Ricardo de Beer, Brasserie De Altena in Oosterhout

Stel dat ik het aantal tafels in mijn restaurant halveer, van 90 naar 45. Ons businessmodel is berekend op een vol restaurant. Tenzij ik de prijzen omhooggooi, wordt het lastig hiermee in de zwarte cijfers te eindigen. Het moet natuurlijk wel meer geld opbrengen dan het kost. Maar het verhogen van prijzen is niet fair tegenover onze gasten.

Tafels met plexiglas-schotten, dat zie ik ook nog niet voor me. Een wijnsuggestie doen of een bord inzetten op 1,5 meter - bijvoorbeeld met een serveerkarretje - heeft niet de zelfde uitstraling als wanneer een ober of serveerster dit voor je aan tafel doet.

Ik ben een restaurant begonnen om mensen in de watten te leggen. Kan ik ze dat gevoel ook laten ervaren op afstand? Is horeca dan wat het was? Is het straks nog wel leuk voor de gasten?

Deze zomer had mijn buffer moeten worden. Volgend jaar moeten we in dezelfde periode namelijk een tijdje sluiten omdat de dijk voor het restaurant wordt verhoogd. Komende zomer wilden we dus echt gaan knallen. Dat gaat nu niet door.

Altijd alles netjes afbetaald

Ik wacht dan ook met smart op de update van morgen. Niet dat ik de illusie heb dat de horeca al open gaat. Het zal eerder 1 juni worden. Misschien zou het beter zijn te wachten tot het coronavirus volledig de wereld uit is. Maar zo lang dicht blijven, doet ons de das om.

Het wordt hoe dan ook een flinke kluif. Misschien wel een té flinke kluif. We openden deze zaak vijf jaar geleden en ik heb elke cent netjes afbetaald. Maar zal dat onder deze omstandigheden ook lukken? Of is de klap zo hard dat onze deuren moeten sluiten?

Steeds weer een nieuw probleem

Ik ben van nature optimistisch en zal er alles aan doen om dit te voorkomen. Maar het is lastig. Van collega-ondernemers hoor ik dat ook zij denken: hoe dan?

Wellicht wordt het een combinatie van een ‘gehalveerd’ restaurant met het bezorgen wat we nu doen. Al dient ook bij deze oplossing zich direct een probleem aan: als je met z’n vieren keihard werkt in de keuken om het eten op tijd op tafel en in de auto te krijgen, hoe hou je dan genoeg afstand? Bij iedere aangepast scenario komt een nieuw probleem om de hoek kijken. Het wordt een enorme uitdaging.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe