Ricardo de Beer, bedrijfsleider en chef-kok van brasserie De Altena in Oosterhout.
Volledig scherm
Ricardo de Beer, bedrijfsleider en chef-kok van brasserie De Altena in Oosterhout. © Gerard Burgers

‘Deze zomer missen zou voor ons de doodsteek betekenen’

Ricardo de Beer (30) is chef-kok en bedrijfsleider van brasserie De Altena in Oosterhout. Hij vreest dat hij zijn zaak zal moeten sluiten als er niets verandert.

“Ik moest dinsdag echt even slikken. Niet dat ik had verwacht dat we deze week zouden openen, maar ik hoopte wel op een beetje verruiming. Bijvoorbeeld voor kappers en fysiotherapeuten. Als zij met de nodige maatregelen weer aan het werk mogen, volgen wij wellicht 1 juni.

Dat is nu zeer onzeker. Mocht de hele zomer verloren zijn, dan betekent dat voor onze brasserie zeer waarschijnlijk de doodsteek. Ik blijf desondanks optimistisch. Want ook als we aankleden onder restricties open gaan, zouden juli en augustus net genoeg in het laatje kunnen brengen om dit jaar te overleven. In combinatie met het bezorgen aan huis en een beetje geluk redden we het dan misschien toch.

Het hulppakket zoals het er nu ligt is niet realistisch. Gebaseerd op de maand januari van dit jaar. Niet alleen waren we toen twee weken gesloten, januari is bij ons ook nog eens altijd een rustige maand. We moeten het echt van de zomer hebben, en van mooie voorjaarsdagen zoals deze. Waarom is niet gekozen een vergelijking te maken met een representatieve periode?

Er moet me trouwens nog iets van het hart. Van de week zat ik Jinek te kijken. Het ging onder meer over de horeca, een uitzending met veel juiste informatie zoals de ontoereikendheid van het hulppakket en de vele faillissementen die komen als er niets verandert.

Maar op een bepaald moment stelt een restauranteigenaar dat personeel niet allemaal even graag weer aan het werk wil, uit angst voor besmetting. Ook in een anderhalvemeterhoreca. Dat vond ik vreemd. Ik ervaar dat totaal anders. Mijn mensen staan juist te trappelen om weer te beginnen.

Ze missen het werk enorm, zijn klaar met deze situatie. Vaste medewerkers staan nu elke week honderd kilo spareribs in te pakken. Fijn dat er werk is, maar het gaat vervelen. Het is niet waarom ze hier zijn komen werken. Als we deze zomer toch een kleiner deel gasten mogen verwelkomen, dan gaan we allemaal knallen.

Hopelijk leveren de onderhandelingen met de minister dus nog iets op. Is dat niet zo, dan rest als enige optie een lening af te sluiten. Maar dat is niet wie ik ben, en ik denk ook niet dat ik dat risico in deze tijden ga nemen.”

Betuwe