Ricardo de Beer, bedrijfsleider en chef-kok van brasserie De Altena in Oosterhout.
Volledig scherm
Ricardo de Beer, bedrijfsleider en chef-kok van brasserie De Altena in Oosterhout. © Gerard Burgers

‘Elk tegeltje moet spic en span zijn’

Het virus en ikRicardo de Beer (30) is chef-kok en bedrijfsleider van brasserie De Altena in Oosterhout. Hij hoopt het vijfjarig bestaan van zijn zaak te vieren met gasten op het terras en in het restaurant.

,,Spannend, de persconferentie van Rutte vanavond. Als ik afga op wat ik hoor en lees, mogen we op 1 juni open. En misschien wel iets eerder, het hele Pinksterweekend. We zijn er bij De Altena bijna klaar voor.

,,Momenteel maken we alles helemaal schoon. En dan ook echt alles. Elk tegeltje, elk kiertje: het moet spic en span zijn voor volgend weekend de eerste gasten komen. De voorraad is op datum gecheckt. Ongeveer de helft kon helaas worden weggegooid. Uiteraard is een desinfectie-apparaat opgehangen bij de ingang van het restaurant en hebben we genoeg zeep en papieren handdoeken ingeslagen. De tafels staan in een andere opstelling, met minstens 1,5 meter tussen de gasten.

Quote

Aan plexiglas is op dit moment lastig te komen.

,,Een lokaal bedrijf, de Freesmannen uit Slijk-Ewijk, maakt voor ons schermen van zeil in een metalen standaard. Aan plexiglas is op dit moment lastig te komen, deze schermen bieden gelukkig een goed alternatief.

Stoeien met Rijkswaterstaat om stukje grond

,,Op het terras kiezen we ervoor om te serveren op de tafel naast de gast. Een terrastrolley is voor ons niet handig gezien het niveauverschil. We hebben de gemeente gevraagd of we het stukje grond voor ons restaurant ook mogen gebruiken als terras. Maar dat bleek van Rijkswaterstaat, dus zijn we daar nu mee aan het stoeien. Het zou fijn zijn als we op die plek gasten even een kopje koffie of glas fris kunnen serveren. Niet iedereen wil lunchen of dineren, denk aan wandelaars of wielrenners. En de ruimte is natuurlijk beperkt.

Jubileum vieren met prosecco

,,Op 1 juni bestaan we vijf jaar. Mooi als mijn partner Evelien en ik dat kunnen vieren door hard te werken in het restaurant. We maken het feestelijk, met een speciaal menu en een glas prosecco voor gasten. Best bijzonder om ons jubileum te vieren op een dag dat we na ruim 2,5 maand weer open mogen.

,,Mijn zoontje Seb van 2 ging vorige week voor het eerst weer naar de kinderopvang. Normaal gesproken liep ik mee naar binnen, nu zette ik hem in de gang af. Geen probleem voor Seb. Die sprintte direct naar binnen zodra de deur open ging. Hij had het duidelijk gemist. Toen we hem ophaalden was hij moe van het spelen en alle indrukken, en ging heerlijk slapen.” 

Betuwe