Rina Veldhuysen. ,,We maken dagelijks korte opnames die we monteren tot ‘een dag uit het leven’ van een van onze bewoners.”
Volledig scherm
Rina Veldhuysen. ,,We maken dagelijks korte opnames die we monteren tot ‘een dag uit het leven’ van een van onze bewoners.” © Erik van 't Hullenaar

‘Geen visite voor onze bewoners? Het is zwaar, maar ik denk dat dat goed is’

Het virus en ikRina Veldhuysen (46) werkt als verpleegkundige bij zorgcentrum Liefkenshoek in haar woonplaats Heteren.

,,Minstens tot en met 19 mei geen visite voor onze bewoners. Hoe moeilijk ook, ik denk dat het de juiste beslissing is. Zo hebben we met z’n allen de meeste kans het virus onder controle te krijgen. Wellicht houden we het in Liefkenshoek zelfs buiten de deur. Dat had ik een maand geleden niet durven hopen.

,,Maar ik zie en begrijp goed dat het zwaar is voor onze mensen en hun familie. Dus proberen we alles te doen om ze toch contact te laten houden. Eerder vertelde ik over het videobellen via FaceTime en Skype dat onze bewoners hebben ontdekt. Maar omdat dat voor dementerende ouderen lastig is en het bij hen dikwijls niet meer is dan even een blik van herkenning, zijn we gestart met het maken van vlogs.

Quote

Tijdens een dansuurtje in de binnentuin viel een kwieke dame plotseling op de grond. Zij brak hierbij een heup

,,We maken dagelijks korte opnames die we monteren tot ‘een dag uit het leven’ van een van onze bewoners. Opstaan, ontbijt en activiteiten zoals samen foto’s kijken of liedjes luisteren. Familie reageert heel enthousiast op deze vlogs. Ze krijgen door deze filmpjes toch het idee weer even bij hun vader, moeder, opa of oma te zijn.

,,En dan is er natuurlijk nog Koningsdag, nu Woningsdag. Normaal gesproken worden onze mensen door de Oranjevereniging met een huifkar opgehaald voor een speciaal programma. Nu blijven we binnen, hooguit even in de tuin. Een groep muzikanten, onder wie de oud-huisarts van het dorp, komt ’s ochtends tijdens koffietijd het Wilhelmus spelen. Verder maken we het extra feestelijk, met spelletjes en lekkere traktaties.

,,Dat we nog steeds coronavrij zijn, had van de week trouwens ook een nadeel. Tijdens een dansuurtje in de binnentuin viel een kwieke dame plotseling op de grond. Zij brak hierbij helaas een heup en moest naar het ziekenhuis voor een operatie. 

Toen ze naar huis mocht, kon ze niet naar Liefkenshoek. Ze moet eerst twee weken in quarantaine, op een locatie waar wel een corona-afdeling is. Heel vervelend natuurlijk. Maar juist met dit soort maatregelen kunnen we onze bewoners beschermen. We kijken allemaal uit naar haar thuiskomst volgende week.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe