Huisarts Hugo Hardeman heeft dan wel vakantie, hij zit bepaald niet stil.
Volledig scherm
Huisarts Hugo Hardeman heeft dan wel vakantie, hij zit bepaald niet stil. © Erik van 't Hullenaar

Hard werken aan revalidatie ex-coronapatiënten in de Betuwe

Het virus en ikHugo Hardeman (50) is huisarts in Herveld. Hij heeft momenteel vakantie, maar dat betekent niet dat hij stil zit.

,,Deze week heb ik vakantie van mijn werk op de praktijk. Toen de vrije dagen gepland werden, dachten mijn vrouw en ik aan een paar dagen Schiermonnikoog. Maar dat zit er nog niet in. Thuis is er gelukkig genoeg te doen. Onze tuin heeft net groot onderhoud gehad en moet opnieuw worden ingericht. Ook is er tijd voor een wandelingetje, en om na te denken.

Bijvoorbeeld over twee werkzaamheden die ik naast mijn baan als huisarts heb. Ten eerste ben ik voorzitter van de landelijke ApneuVereniging. Zelf heb ik al lang last van slaapapneu en duurde het een tijd voor de diagnose werd gesteld. Dat komt bij veel patiënten voor. Jammer, want met de juiste behandeling is er prima mee te leven.

Onze werkzaamheden bestaan onder meer uit het vergroten van bekendheid van en kennis over slaapapneu. Bijvoorbeeld door het houden van regionale bijeenkomsten. Dat is nu lastig. Digitale lezingen kunnen dit wellicht deels vervangen, maar je mist het belangrijke persoonlijke contact, in de pauze bij de koffie. Het is een puzzel hoe we dit gaan doen.

Maar deze week ben ik ook bezig met de GEZ Midden-Betuwe, een multidisciplinair samenwerkingsverband van regionale zorgverleners waar ik als huisarts en penningmeester bij betrokken ben.

Op initiatief van de fysiotherapeuten en diëtisten in deze regio maken we nu een post-corona-programma. Daarin staan richtlijnen om mensen die herstellen na een infectie met het virus op de been te helpen.

Het is namelijk een hele aanslag op je energie en spiermassa. Soms moeten mensen naar een revalidatiecentrum, in andere gevallen kan het thuis. Beweging en voeding spelen een belangrijke rol bij de weg terug, om iemands conditie weer op peil te brengen.

Ook medewerkers uit de ouderenzorg zijn in de samenwerking goed vertegenwoordigd. Met zo’n 40 medewerkers van 7 zorgaanbieders in Zetten, Herveld en Andelst werken we aan de expertise en knowhow rondom herstel na corona. Iedereen is enthousiast en zet zich ten volle in. Ik geloof echt dat we met deze aanpak mensen kunnen helpen.

We verwachten over 1 à 2 weken te starten met het programma. Die kennis willen we dan delen met andere regio’s. Je hoeft geen twee keer het wiel uit te vinden.”

Het virus en ik
Volledig scherm
Het virus en ik © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe