Huisarts Hardeman is benieuwd: ‘Hoe de versoepeling ook wordt aangepakt, het blijft een experiment’

het virus en ikHugo Hardeman (50) is huisarts in Herveld. Hij oogst honing van zijn bijen en is na twee maanden wel weer toe aan een knipbeurt.

,,Op de laatste dag van mijn vakantie oogst ik lentehoning van mijn bijen. De emmers beginnen al lekker vol te druppelen, veelbelovend voor de opbrengst van dit jaar.

Hugo Hardeman.
Volledig scherm
Hugo Hardeman. © eigen foto

Of je scholen, fysiopraktijken en terrassen nu open laat gaan of niet: het blijft een experiment. Bij elke beslissing kun je vraagtekens zetten, maar ik vertrouw vooral op de experts en hun oordeel. Op persoonlijk vlak ben ik met name benieuwd naar de kappers. Niet dat ik normaal gesproken vaak de kapperszaak binnenloop, maar zelfs voor mij is het intussen echt wel tijd. Het zal vast storm lopen de eerste weken.

Verder ben ik een bofkont wat betreft de dingen die nu niet mogen, of zaken die dicht zijn. Ik ben niet zo’n uitgaanstype, in een bar of restaurant vind je me maar zelden. En het gaat mij juist om het goede gesprek als ik een keer in de kroeg ben. Leuk, maar ik kan prima zonder. Want zo’n gesprek kan nu, op anderhalve meter afstand, nog prima. En dat de zomervakantie dit jaar in eigen land wordt doorgebracht is ook geen straf. Ik ben eigenlijk best een huismus.

Van collega’s hoor ik dat de coronaspreekuren rustiger worden, terwijl de behoefte aan niet-covidzorg juist ontzettend aantrekt. Mensen lopen soms al twee maanden met iets rond en ook kleine problemen kunnen niet eeuwig worden uitgesteld. Er zijn klachten bij die we gewoonweg niet via een telefonisch consult kunnen behandelen. Denk bijvoorbeeld aan hardnekkige eczeem, of pijnlijke gewrichten. Daar moet een lichamelijk onderzoek aan te pas komen.

Eerst werd, als je de assistente belde, meteen een afspraak ingepland. Nu krijg je alleen een consult op de praktijk als het echt niet anders kan. We willen iedereen die ons nodig heeft van dienst zijn en dat is nu niet makkelijk. Onze wachtkamer biedt door de maatregelen namelijk maar ruimte voor een beperkt aantal mensen, dus is het met spreekuren plannen nu een heel gepuzzel. Gelukkig heb ik tijdens mijn vakantie even lekker kunnen ontspannen en ga ik er weer voor de volle 100 procent tegenaan.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe