‘Kinderen wennen snel aan deze nieuwe situatie op school’

Het virus en ikNicky Spanbroek (29) is lerares van groep 3/4 en onderbouwcoordinator op basisschool De Elstar in Elst. Omdat haar leerlingen halve dagen les krijgen, kon ze gisteren met alle 32 kinderen haar verjaardag vieren.

,,Het is fijn om weer voor de klas te staan. Alle kinderen elke dag te zien. Dat heb ik enorm gemist de afgelopen twee maanden. Ik ben geen juf geworden om hele dagen achter mijn laptop te zitten.

Nicky Spanbroek. ,,Gisteren was ik jarig. Heerlijk om dat met de kinderen te vieren.”
Volledig scherm
Nicky Spanbroek. ,,Gisteren was ik jarig. Heerlijk om dat met de kinderen te vieren.” © dG

Via online huiswerk en videobellen had ik sinds de scholen sloten contact met leerlingen. Bij sommigen neem je extra tijd, om samen een stukje te lezen of een individuele instructie te geven. Ook online wil ik onderwijs op maat bieden, net als in de klas.

Normaal zitten er 32 kinderen in mijn groep, nu maar 16. Dat is jammer. Je ziet dat kinderen bijvoorbeeld hun vriendje missen. Op de Elstar hebben we een relatief jong docententeam. Bijna iedereen gaat deze week weer aan de slag, een oudere collega met een kwetsbare partner uitgezonderd. Zelf ben ik niet zo bang om besmet te raken nu ik weer les geef.

Gisteren was ik jarig. Heerlijk om dat met de kinderen te vieren. Ze knutselden mooie slingers en zongen me toe. Heel schattig. Ik merk dat zij erg blij zijn om naar school te gaan. Weer die dagelijkse structuur te hebben.

Van wat ik in twee dagen kan beoordelen, deden de kinderen thuis goed hun best. En hun ouders natuurlijk, voor hen was het best wat werk. Van grote achterstanden in ontwikkeling merk ik gelukkig nog niets.

In mijn klas zitten jongens en meisjes van 6 en 7 jaar oud. In het begin was het vreemd voor ze om 1,5 meter afstand te houden. Ze weten het, maar het voelt raar. Op deze leeftijd hebben ze soms behoefte aan een knuffel, bijvoorbeeld als ze verdrietig zijn.

Ik probeer ze op andere manieren positieve aandacht te geven, en gelukkig kunnen vriendjes of vriendinnetjes elkaar ook goed steunen en troosten. Met creatief denken kom je een heel eind. Kinderen zijn flexibel, passen zich snel aan. Was het de eerste dag nog wat onwennig, met ouders die niet op ’t schoolplein mogen, looproutes en afstand houden, vandaag zie je al dat ook dit went.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe