Rina Veldhuysen
Volledig scherm
Rina Veldhuysen © Erik van 't Hullenaar

‘Onze bewoners zijn sinds de crisis aardiger voor elkaar’

het virus en ikRina Veldhuysen (46) werkt als verpleegkundige bij Liefkenshoek in haar woonplaats Heteren. Dat familie elkaar nu niet kan knuffelen vindt ze vreselijk, maar ze ziet ook mooie dingen ontstaan sinds het verpleeghuis op slot is.

,,Mijn zoons sporten weer. Ilan van 16 voetbalt, Sil van 18 traint buiten met een groepje vrienden. De sportschool missen ze enorm, die kan wat hen betreft niet snel genoeg open. Maar gelukkig mogen ze weer een beetje actief en sociaal bezig zijn.

,,Op Liefkenshoek gaat het goed. Er zijn nog steeds geen besmettingen. We werken hard om dit zo te houden. Ik schrok toen ik deze week las over het verpleeghuis in Dordrecht. Zij waren net als wij lange tijd Corona-vrij, maar nu blijkt ineen op één bewoner na de hele afdeling besmet. Een nachtmerrie.

Quote

Begrijp me niet verkeerd, het is verschrik­ke­lijk dat bewoners en familie elkaar al zo lang niet meer kunnen knuffelen

Rina Veldhuysen

,,Het klinkt daarom misschien een beetje vreemd, want ik weet dat dit een vreselijk moeilijke tijd is. Maar toch zie ik in huis ook mooie dingen gebeuren sinds deze crisis. Een bewoner die weinig aansluiting vond en vooral op de kamer bleef, drinkt nu koffie in het restaurant. En een ander daardoor doet voor het eerst mee aan activiteiten, zoals sjoelen.

,,Onderling is de sfeer beter. Ze moeten het wat sociaal contact nu natuurlijk ook meer van elkaar hebben. Ouderen kunnen soms best gemeen zijn tegen elkaar. Ik merk dat dat nu minder wordt. Ze zijn aardiger voor hun mede-bewoners.

,,Ook is er meer rust in huis. Ik zie dat dat veel bewoners goed doet. Dat het meer structuur biedt dan wanneer de hele dag door mensen binnenlopen.

,,Begrijp me niet verkeerd, het is verschrikkelijk dat bewoners en familie elkaar al zo lang niet meer kunnen knuffelen. Maar het is fijn om te zien dat de maatregelen ook positieve dingen opleveren. En mijn collega’s en ik doen er alles aan om het gemis te compenseren en bewoners en familie in contact te houden.

,,Het raambellen blijft populair bij veel families. Zij zitten bij wijze van spreken bij weer en wind voor het raam om hun familie te kunnen zien en met ze te praten. Afgelopen weken probeerden we het videobellen met een ouderwetse telefoonhoorn. Bewoners hebben hierdoor meer het gevoel een telefoongesprek te voeren. Zo zat een oudere dame ineens wél 10 minuten aan de telefoon te praten. Dat maakt me blij. We hebben meteen meer van deze hoorns besteld, dit houden we er in.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe