Rina Veldhuysen.
Volledig scherm
Rina Veldhuysen. © Erik van 't Hullenaar

‘Spannend dat er weer bezoek komt’

Het virus en ikRina Veldhuysen (46) werkt als verpleegkundige bij Liefkenshoek in haar woonplaats Heteren. Daar bereidt het team zich voor op het veilig ontvangen van bezoek.

,,Vanaf volgende week dinsdag kan familie een afspraak maken, vanaf woensdag mag er na twee maanden weer bezoek komen. Spannend. Maar ook nodig. Voor familie en bewoners is het heel fijn dat ze elkaar na al die tijd weer echt zien.

,,We zijn druk bezig met de voorbereidingen, zodat het bezoek zo veilig mogelijk gebeurt. Al die tijd hebben we op Liefkenshoek het virus buiten de deur weten te houden. Het zou mooi zijn als dat zo blijft. Op de vloeren staan stickers om duidelijk te maken wat 1,5 meter afstand is. En het bezoek zelf loopt natuurlijk anders dan voor corona.

Video- en raambellen blijft voorlopig bestaan

,,Elke bewoner mag nu één vast familielid kiezen die op visite komt. Dat betekent dat ze nog steeds niet iedereen kunnen zien, dus het video- en raambellen blijft voorlopig bestaan als manier om contact te houden.

,,Bezoekers komen op afspraak. Dat kan bij ons elke dag op drie vaste tijden. Ze moeten in veel gevallen een mondkapje dragen. Bijvoorbeeld als ze op bezoek gaan bij een bewoner die in een gemeenschappelijke ruimte zit.

Mensen met dementie snappen mondkapje niet

,,Voor onze bewoners is een mondkapje niet verplicht. Met name de groep ouderen met dementie zou dat niet begrijpen.

,,Vooraf wordt bezoek getemperatuurd. Ook moeten ze zich legitimeren. We hebben een unit waar ze hun handen wassen. Door collega’s wordt de visite rechtstreeks naar het appartement of de kamer van de bewoner gebracht. Ze lopen dus niet zelf door het huis.

Vakantieplannen

,,Nog even en de zomervakantie staat voor de deur. Sil, mijn zoon van 18, heeft mooie plannen. Aan het begin van de vakantie is een week Spanje met vrienden geboekt, eind augustus Portugal. Of dat door kan gaan is nu maar de vraag.

,,Zelf vind ik het niet zo erg om thuis vakantie te vieren. We wonen hier nu 2 jaar en hebben nog geen tijd gehad om de voortuin aan te pakken. Dat willen we komende zomer gaan doen.

,,Zonder corona hadden we dit jaar voor een vakantie naar Griekenland gekozen. Maar in ons gezin draait het toch vooral om wintersport. We gaan elk jaar naar Oostenrijk, heerlijk skiën en snowboarden. Hebben dus het geluk dat we er in februari nog even een week lekker uit zijn geweest met z’n allen.”

Betuwe