Huisarts Hugo Hardeman. ,,Onze wachtkamer kun je vergelijken met een restaurant. Waren er voorheen zo’n twintig zitplekken, zijn dat er nu nog maar een stuk of zes.”
Volledig scherm
Huisarts Hugo Hardeman. ,,Onze wachtkamer kun je vergelijken met een restaurant. Waren er voorheen zo’n twintig zitplekken, zijn dat er nu nog maar een stuk of zes.” © Erik van 't Hullenaar

Voor huisarts Hugo geen betere mindfulness dan zijn 200.000 bijen

Het virus en ikHugo Hardeman (50) is huisarts in Herveld. Hij denkt na over de huisartsenpraktijk in de anderhalvemetersamenleving.

,,Ik kijk er naar uit om zaterdag te zien hoe het gaat met mijn vijf bijenvolkeren. Nu alle lentebloemen en de Betuwse fruitbomen in bloei staan, zijn ze druk in de weer met het maken van heerlijk zoete voorjaarshoning. 

Quote

Al lijkt het virus enigszins op z’n retour, het zal de komende tijd nog volhouden zijn

Hugo Hardeman, Huisarts

Behalve huisarts ben ik nu een jaar of zes hobby-imker. Dat is in deze vreemde tijd erg prettig om te doen. Voor mij is er geen betere vorm van mindfulness dan bezig te zijn met mijn bijen.

Aan het begin van de coronacrisis ging mijn brein in de maalstand. Ik wilde continu op de hoogte blijven van laatste ontwikkelingen en nieuws, dacht non-stop na over consequenties, problemen en oplossingen. Je staat de hele tijd ‘aan’ en bent ervaart veel onrust, ook in je hoofd.

Daarom is het heel fijn om met de bijen te werken. Het is een microwereld waar je even in onderduikt. Het mooiste aan de bij is hoe ze samenwerken. Met in elk volk 40.000 zussen laten bijen zeer complex gedrag zien.

Ze bepalen samen wanneer ze het volk gaan splitsen en vertellen elkaar waar ze nectar kunnen vinden. En dat doen ze allemaal met elk maar 7 zenuwknopen in hun lichaam.

Anderhalvemetersamenleving

En terug naar die mindfullness: je móet ze wel voorzichtig benaderen, anders ga je direct op je bek. Dan steken ze, en dat is pijnlijk. Geen betere manier dus om mijn hoofd leeg te maken na een intensieve werkweek dan als imker bij de bijenkast.

Ik probeer nu mijn weekenden werkvrij te houden, zodat ik mentaal en fysiek fit ben voor de week. Want al lijkt het virus enigszins op z’n retour, het zal de komende tijd nog volhouden zijn. Op het werk denken we nu na over hoe dat precies werkt, een huisartsenpraktijk in de anderhalvemetersamenleving.

Meer tijd om na te denken

Het is een hele puzzel. Onze wachtkamer kun je vergelijken met een restaurant. Waren er voorheen zo’n twintig zitplekken, zijn dat er nu nog maar een stuk of zes. Hoe zorg je in die beperkte ruimte bijvoorbeeld dat patiëntenstromen gescheiden blijven? Gelukkig is er nu wat meer tijd om over dit soort dingen na te denken dan aan het begin van de crisis.

Ik ben trouwens positief verrast over de kracht van telefoonconsulten. Die werken voor een deel van de klachten erg goed, in ieder geval vanuit het perspectief van mij als arts. Hopelijk ervaren patiënten het ook zo.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe