‘Tijd om alvast bezig te gaan met het kerstmenu’

Het virus en ikHorecaondernemer Selmar de Roo is normaal heel druk met zijn drie zaken Credible, De Hemel en De Pelgrim. Maar nu even niet.

Volledig scherm
© Eigen foto
Het virus en ik
Volledig scherm
Het virus en ik © DG

'Bij Credible knappen we twee badkamers op, het hotel is dicht. En bij De Hemel zijn we de terrastafels en stoelen aan het schoonmaken, schuren en lakken. Ik had ook liever de tafels vol gehad, maar de tijd gebruiken we nu om dit soort dingen te doen.

,,We werken nooit met meer dan twee, drie mensen tegelijk en houden anderhalve meter afstand
om de besmetting niet verder te helpen. Het enthousiasme van medewerkers is fantastisch, ze willen zich inzetten voor het bedrijf.

,,Het kabinet, dat snel met maatregelen is gekomen, is heel, heel daadkrachtig. De NOW-regeling met 90 procent vergoeding van de loonkosten is wel fijn, maar het is niet genoeg. Ik spreek veel ondernemers die grote zorgen hebben over de toekomst. Is iedereen gezond, dát is het voornaamste, maar al snel komt het gesprek op: 'Hoe gaan we deze periode doorkomen?’ Je weet niet wanneer dit voorbij is. De afgelopen jaren werkten ze keihard en nu zien ze alles in rook opgaan.

,,We hebben een omzetverlies van 100 procent, maar de vaste lasten lopen door. Ik heb met de verhuurders afspraken kunnen maken over uitstel van betaling, ook met brouwerijen en andere leveranciers. Dat is wel heel positief, dan merk je echt dat je met z’n allen bezig bent om het makkelijker te maken. Het geeft lucht.

,,Ook de bank werkt mee aan uitstel van rente en aflossing in het komende half jaar. Maar de banken moeten meer doen. Aan gezonde ondernemingen die met de BMKB overbruggingskredieten aanvragen, wordt met droge ogen verteld dat je best geld kunt lenen, maar tegen woekerrentes met asociale afsluitpremies. En dat terwijl de banken zelf kunnen lenen tegen een negatieve rente. Wij hebben de banken in 2008 gered, nu is het tijd dat ze ons redden!

,,Ik zit nu achter een bureautje op zolder even rustig te werken. Normaal ben ik altijd op de zaak. We zijn bezig met de kerstmenu’s, nu hebben we toch tijd.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.