Volledig scherm
Een jongen springt van een brug in het water tijdens een mooie dag in de omgeving van Alkmaar. © anp

Hitteplan van kracht vanwege aanhoudende hitte

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het nationaal hitteplan geactiveerd vanwege de aanhoudende hitte. ,,Met name ouderen, chronisch zieken en andere mensen die hinder ondervinden van langdurige warmte moeten oppassen."

Wanneer sprake van Hittegolf?
Voordat we van een hittegolf mogen spreken moeten het weer aan de volgende voorwaarde voldoen. Er moet vijf dagen achter elkaar een maximumtemperatuur zijn van 25 graden of meer. De tweede voorwaarde is dat op 3 dagen binnen deze reeks de temperatuur hoger of gelijk aan 30 graden moet zijn.

Er is geen ontkomen aan. In een groot deel van het land was het gisteren al boven de 27 graden en de komende dagen zal de temperatuur in de zuidelijke helft van het land ook boven de 27 graden uitkomen. ,,Het nationaal hitteplan betekent dat we vooral zorginstellingen en landelijke huisartsen het bericht doorgeven dat ze extra op moeten letten", aldus een woordvoerder van het RIVM.

Vanmorgen rond 10.00 uur werd op het strand van Wijk aan Zee al 27 graden gemeten en in Hoek van Holland 26 graden. ,,Dat gaat heel hard", concludeert ook weerman Raymond Klaassen van Weerplaza, dat code geel heeft afgegeven. 

Waarschuwing

 ,,Bepaalde groepen in onze samenleving zijn kwetsbaar bij aanhoudende hitte. De hitte kan een gezondheidsrisico opleveren voor ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht", verklaart Weerplaza de waarschuwing.

,,Maar ook mensen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen en kinderen zijn kwetsbaar, omdat zij niet altijd de noodzakelijke maatregelen kunnen nemen. Hier ligt een belangrijke taak voor de verzorgers.''

poll

Fijn dat het warm is, maar 25 graden is wel genoeg

  • Eens (86%)
  • Oneens (14%)
2318 stemmen
  1. ‘Zeepaarden’ te water bij de Maasvlakte

    ‘Zeepaarden’ te water bij de Maasvlakte

    Wie denkt aan zeepaarden, heeft waarschijnlijk een klein, gracieus onderwaterdiertje in gedachten. Maar vanmiddag aan het strand bij de Tweede Maasvlakte gingen heuse trekpaarden getooid met sleepnetten het water in. Strandwandelaars van jong tot oud keken gebiologeerd toe hoe de edele dieren voor de vangst van garnalen, haringen en nog veel meer het woeste zilte zeewater betraden. Toneelschrijver Simon Weeda, die altijd gefascineerd is geweest door de relatie tussen mens, dier en natuur, wil de oude traditie, waarbij vissers en boeren de handen ineensloegen om een extra zakcentje te verdienen, nieuw leven inblazen.