Volledig scherm
Foto ter illustratie.

Waterballet in heet Elst, scholieren in Herveld in de schaduw

ELST /HERVELD - Spelen in de schaduw of een waterballet: scholen in de Betuwe verzinnen van alles om de schooldagen koel door te komen. Helaas voor de scholieren aan de St. Willibrordusschool in Herveld wordt daar bewust geen waterfestijn gehouden.

Basisschool De Esdoorn in Elst maakt buitenspelen deze week een stuk leuker. Op de volgende warme dag laten we de kinderen met water spelen”, vertelt Wilma van Vlaanderen. „De kinderen zullen wel zorgen voor een heus waterballet. Het scheelt bovendien dat ons schoolplein onder de bomen ligt.”

Waterfestijn heeft tegendraads effect

Bewust geen waterfestijn in Herveld. Op de St. Willibrordusschool in Herveld doen ze het vooral lekker rustig aan, laat Jeanet Rothoff weten. „Tijdens de vorige warme periode organiseerden we een waterfeest. Heel leuk, maar daarna kregen de kinderen het binnen alleen maar warmer.” Een tegendraads effect, waarna de school heeft besloten om maar in de schaduw op het boomrijke schoolplein te spelen. 

Te koud voor hitteprotocol

Bij Sunte Werfert in Elst ligt sinds twee jaar een hitteprotocol klaar. Dat gaat in bij 33 graden Celsius en hoger. „Aangezien de temperaturen de komende dagen zakken, is dat niet nodig”, aldus Ben Hollander.  Wel biedt de school de mogelijkheid om kinderen vaker water te drinken. En hitte of niet: „Kinderen blijven kinderen, spelen doen ze toch wel”, lacht Hollander. 

Op basisschool Marang in Angeren vormt waterdrinken de remedie tegen de warmte. „Ze kunnen zoveel water pakken als ze maar willen”, aldus Sylvia Stevens. Ook hier biedt een schaduwrijk schoolplein verkoeling. 

Betuwe