Het oude deel van het Waterkwartier.
Volledig scherm
PREMIUM
Het oude deel van het Waterkwartier. © Paul Rapp

Waterkwartier: tevreden leven in wijk die ooit ruig heette

Hoe is het nu in...? Deel 1Sommige wijken in Nijmegen hebben een stempel. Ooit gekregen. Maar waarom? En past dat imago nog wel bij de wijk? Voor een nieuwe serie gaat verslaggever Vince Decates op stap met bewoners. Aflevering 1: Het Waterkwartier.

Volledig scherm
© M Kuster

,,Ja, de wijk verandert”, concludeert Ger Hesseling (74) wanneer hij door 'zijn' Waterkwartier loopt. Hij is er geboren en getogen. Het is te horen aan zijn tongval. Hij is 'een echte', zoals hij het zelf zegt. Hesseling kent iedereen en maakt overal een praatje.

Begrijp hem goed: de wijk verandert in positieve zin. ,,Ik leef tevreden hier. De wijk fleurt weer op. Kijk hoe groen het Maasplein nu is. Dat was vroeger grauw. Dat komt mede door de inzet van de bewoners.”

Dat opfleuren ging niet vanzelf. De wijk kampt al jaren met het beeld van een wat rauwe volkswijk. Op de leefbaarheidsmeter, een onlinekleurenkaart van het Rijk waarop is te zien hoe aantrekkelijk een wijk of straat is, is te zien dat de leefbaarheid in het gebied tussen de Waterstraat en de Rivierstraat lichtgeel is: ofwel 'zwak'. In dat stukje wijk is veel afval op straat te vinden. In sommige voortuinen staat de halve huisraad opgeslagen. De stadsmonitor van de gemeente spreekt zelfs van 'risicogebieden'.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.