Voorbijgangers bij de bloemenzee voor het advocatenkantoor van de vermoorde Derk Wiersum.
Volledig scherm
Voorbijgangers bij de bloemenzee voor het advocatenkantoor van de vermoorde Derk Wiersum. © EPA

Aanslag op een advocaat: het nieuws kwam uit Amsterdam, de reacties uit de regio

De keuze van de redactieHet was afgelopen tijd het meest besproken onderwerp in de media: de moord op advocaat Derk Wiersum in Amsterdam. Niemand hield rekening met een dergelijke aanslag. En juist daarom was de schok in het land zo groot.

Dit was dus niet 'het zoveelste verhaal over de Amsterdamse onderwereld', dit was het nieuws van de dag. Ook bij De Gelderlander. Door samenwerking met het Algemeen Dagblad en Het Parool kwamen de verhalen uit Amsterdam ook tot ons: de getuigenissen op straat, de achtergronden bij de strafzaak waar deze moord vermoedelijk verband mee houdt en de reacties uit Amsterdam en Den Haag.

En toch gingen wij ook zelf aan de slag met het vragen van reacties in de regio, bij advocaten en de politiebaas. Een enkele online lezer en redacteur vroeg zich af wat daar de meerwaarde van is, van de constatering dat 'ook Gelderse advocaten geschokt zijn'? Of De Gelderlander probeert mee te liften op sensatie? Gebeurde er niets anders?

In de wekelijkse rubriek ‘Daarom‘ legt De Gelderlander uit waarom de redactie bepaalde journalistieke keuzes bij het maken van site en krant heeft gemaakt. Deze week: de moord op een advocaat en waarom De Gelderlander dat nieuws ‘regionaliseerde’

Het is een discussie die ook op onze redactie vaak gevoerd wordt. Valt het nieuws te regionaliseren of wordt dat een beetje potsierlijk? In dit geval was dat eigenlijk geen discussie. Een dergelijke moord - een aanslag op de rechtsorde - is ongekend. Dus is het meer dan logisch dat je ook regionaal na gaat hoe advocaten en autoriteiten reageren. Of er misschien extra veiligheidsmaatregelen genomen worden?

Onze verslaggever ging naar de rechtbank in Arnhem om daar sfeer en reacties op te tekenen. Daar hoorde hij dat de doodgeschoten raadsman net die woensdagochtend in Arnhem werd verwacht om een verdachte bij te staan. Daar waar hij die ochtend in het gerechtsgebouw had moeten lopen, dromden nu ontgoochelde collega-advocaten, officieren van justitie en rechters samen.

Het bericht dat Wiersum op weg was naar Arnhem bleek het vaakst gelezen verhaal op onze site. Niet voor niets. Op een dag met groot nieuws willen lezers daar alles over weten, is onze ervaring. Dus pakten wij er inderdaad groot mee uit. Maar we brachten net zo goed andere verhalen uit onze eigen regio, zoals de sprong van duizend parachutisten in Groesbeek. Want ondertussen draait de wereld elders natuurlijk ook gewoon door.

Niki van der Naald is chef nieuws en online. Zij schrijft over journalistieke keuzes. Vragen? N.vdNaald@gelderlander.nl

Niki van der Naald
Chef Nieuws/Digitaal De Gelderlander
Volledig scherm
Niki van der Naald Chef Nieuws/Digitaal De Gelderlander © Bert Beelen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Lezers steunen krantenbezorgers: “Stroopwafels aan de deur als blijk van waardering”
    Achter de Schermen

    Lezers steunen krantenbe­zor­gers: “Stroopwa­fels aan de deur als blijk van waardering”

    In Nederland staan elke dag 6000 bezorgers bij het krieken van de dag op om de kranten van DPG Media te bezorgen bij de abonnees. Dat klepperen van de brievenbus is in het dagelijks leven voor veel mensen een vaste waarde en een belangrijk onderdeel van hun ochtendritueel. Opstaan, douchen, ontbijten, mét een verse krant. Zo zijn we dat gewend. Nu het coronavirus Nederland heeft lamgelegd, is de rol van de krantenbezorger nóg belangrijker geworden. De krant is voor veel abonnees een anker, een houvast. En alle zeilen worden bijgezet om die ‘huisvriend’ te blijven bezorgen.