Volledig scherm
Het is dringen tussen de panelen met krantenartikelen en foto's over het hoge water. © Hans Teunissen

Expositie Tuindorp: ‘We zagen het water steeds hoger komen’

TOLKAMER - De expositie in Tuindorp over het hoge water 25 jaar geleden  heeft op de eerste dag al veel bezoekers getrokken. Het is dringen tussen de panelen om alles goed te kunnen zien. 

Staand op de dijk in Tuindorp bij Tolkamer is het moeilijk voor te stellen dat het hier precies 25 jaar geleden bijna is misgegaan met het hoge water. Het scheelde nog maar enkele centimeters voordat het water over de dijk sloeg en Tuindorp zou overstromen. De Rijn piekte in Tolkamer op 16,64 meter en de dijken bij Tuindorp waren doorweekt en zompig. Het crisisteam in Arnhem, met daarin onder meer Commissaris der Koningin Jan Terlouw en burgemeester Paul Scholten van Arnhem, had zelfs al besloten dat Tuindorp moest evacueren, net als in de Betuwe. 

Burgemeester Burgering

Zover kwam het niet. Toenmalig burgemeester Wim Burgering besliste, op advies van onder andere dijkgraaf Willem Wolters en enkele andere deskundigen, dat niemand weg hoefde. Burgering is zaterdagmiddag een van de velen die tijdens een expositie van de Heemkundekring Rijnwaarden terugblikt op die angstige tijd. In het Buurthuis van Tuindorp getuigen tientallen foto's en krantenknipsels van de spanningen en de emotionele momenten uit deze veelbewogen periode in januari/februari 1995. 

Met de expositie haakt de Heemkundekring aan bij de campagne die Waterschap Rijn IJssel tot dinsdag 4 februari houdt over hoog water.

Goed herinneren

Alie de Groot is een van de bezoekers. Zij kan zich die tijd nog goed herinneren. ,,We waren net begonnen met de inrichting van ons huis, vlakbij de dijk. Het huis was net afgebouwd. De keuken was nog niet eens klaar. Vanuit de kamer zagen we het water steeds hoger komen. Wanneer stopt het nou, vroegen we ons af.” 

Bang waren ze niet en ze hebben nooit spijt gehad dat ze een huis vlakbij de dijk hebben gekocht. ,,Wij wonen daar zo mooi. Ik ben een schipperskind en mijn man kwam uit Tuindorp. Wij zijn het water gewend.” Wat ze wel jammer vond, was de dijkverhoging die al snel volgde. ,,Bij de bouw hebben we speciaal rekening gehouden met het uitzicht. We keken vanuit de stoel uit over het water. Nu moeten we gaan staan om de Rijn te zien. Behalve als het water weer hoog staat. Maar dat is al weer een tijdje geleden.”

Volledig scherm
Veel belangstellenden voor de expositie. Vooraan zittend v.l.n.r.: Jan van de Zand uit Tuindorp, Wim Burgering, Willem Wolters, voormalig eigenaar scheepswerf de Hoop Jan Reint Simt en burgemeester Luciën van Riswijk van Zevenaar. © Hans Teunissen

Liemers