Volledig scherm
De hoogwatermiddag in Ochten. © William Hoogteyling

Honderden bezoekers voor hoogwatermiddag Ochten

OCHTEN - Honderden geïnteresseerden kwamen afgelopen zaterdag naar het dorpshuis in Ochten voor een bijeenkomst die in het teken stond van het hoogwater van 1995; en dan in het bijzonder de wankelende dijk bij Ochten. 

Een kleine 400 mensen luisterden naar interviews met de sleutelfiguren van toen, zoals oud-burgemeester Henk Zomerdijk en toenmalig dijkgraaf Hans van Leeuwen. Ook was er een expositie met foto's van de hectiek van ‘95.

Op het podium vertelden ook evacués van toen, waaronder Roel van de Hatert en Martha de Kat Angelino, hun verhaal. Met anekdotes die soms op de lachspieren werkten, zoals bij Mientje Nijhuis: zij woonde in het huisje dat het dichtst bij de scheur in de dijk bij Ochten stond. ,,Op de valreep heb ik mijn tamme tuinkip meegenomen’’, klonk het: hoewel het beest van de schrik een paar dagen geen eieren heeft gelegd.

In trek bleek ook de première van de tv-documentaire ‘De scheur van Ochten‘ over de kritieke situatie van 25 jaar geleden. Op maandag 17 februari is de documentaire voor heel Nederland te zien op NPO2.

Hoogwater

Op vier maandagavonden is in de maand februari de vierdelige documentairereeks Hoogwater te zien op NPO2. Deel 1 gaat over de de overstroomde Maas bij Borgharen en Itteren. In deel 2 tot en met 4 staat de provincie Gelderland centraal.

Deel 3 van de BNN/VARA-documentairemakers Hans Hermans en Martin Maat is helemaal gewijd aan ‘De scheur van Ochten‘, zoals de aflevering heet. Met daarin ruim aandacht voor de rollen die burgemeester Henk Zomerdijk en commissaris van de Koningin Jan Terlouw speelden rond de plotselinge evacuatie, toen er een scheur in de dijk werd ontdekt en het dorp in allerijl geëvacueerd moest worden.

De middag in het dorpshuis werd georganiseerd door het reüniecomité polderdistrict Betuwe, Waterschap Rivierenland, gemeente Neder-Betuwe en de Gelderlander.

Volledig scherm
© William Hoogteyling
Volledig scherm
© William Hoogteyling

Rivierenland