Hoogwaterjournaal 29 januari 1995: de evacuatie dreigt eraan te komen

VideoNIJMEGEN -  De evacuatie dreigde voor delen van het Gelderse rivierengebied op zondag 29 januari, vandaag precies 25 jaar geleden. De Waal stond ter hoogte van Tiel en Dreumel op 7,50 meter boven NAP, 15 centimeter hoger dan bij het hoogwater van december 1993. 

In Noord-Limburg Maas en Waal en de Ooijpolder trokken steeds meer mensen zelf al de conclusie dat het beter was te evacueren en ze voegden de daad bij het woord. Burgemeester Ed d’Hondt van de Nijmeegse rampenstaf maakte bekend dat het water zou blijven stijgen. 

Volledig scherm
Hoogwater bij het veer in Maasbommel. © Jan Rikken

Evacuatiebesluit was binnenskamers al genomen

Binnenskamers was daar al besloten dat er een evacuatiebesluit zou volgen. Maar om de kalmte te bewaren lieten de autoriteiten daarover in het openbaar nog niets horen. Vooral West Maas en Waal en Druten werden te onveilig geacht.

Volledig scherm
Mensen op het dak van een noodwoning na de watersnoodramp in Maas en Waal in 1926. © Historische Vereniging Tweestromenland

Die streek liep bij de watersnoodramp van 1926 al eens helemaal onder water en er leefden in 1995 nog mensen die de ramp hadden meegemaakt. In de dorpen Alphen en Dreumel stond het water toen ruim 4 meter hoog.

Ooijpolder nog veilig

De Ooijpolder werd nog veilig geacht, deze zondag. De autoriteiten wilden paniek voorkomen, maar de bevolking zat op het puntje van de stoel. Het crisiscentrum in Nijmegen was onbereikbaar door de vele bellers en ook in de gemeentehuizen bleef de telefoon continu rinkelen. 

Volledig scherm
Hoogwater-evacués worden op de Rijksweg bij Plasmolen uit een legertruck gehaald. © Ed van Alem

Brief aan buitendijkers

Burgemeester Maas van de gemeente West Maas en Waal schreef deze dag een een brief aan alle buitendijkse bewoners en bedrijven waarin hij vroeg zich voor te bereiden op een evacuatie. Het polderdistrict riep op te letten op verkleurend kwelwater. Dat wijst op een zwakke dijk.

Volledig scherm
De stuw bij Grave heeft zijn functie verloren. © Rijkswaterstaat

Maas en Waal