Hoogwaterjournaal 30 januari 1995: Een ‘dringend advies’ om te evacueren

VideoNIJMEGEN - Jan Terlouw, commissaris van de koningin in Gelderland, gaf op maandag 30 januari 1995, vandaag exact 25 jaar geleden, het ‘dringend advies’ aan de inwoners van Druten en West Maas en Waal om te evacueren vanwege het gevaarlijke hoogwater. 

Veel inwoners hadden dat evacuatie-advies niet afgewacht en waren al weg.  Maar de meesten vertrokken deze 30e januari. De mensen in de Ooijpolder en de Bommelerwaard dachten nog te kunnen blijven. Maar later deze maandag kregen ook zij te horen dat ze beter hun huis en haard achter konden laten. 

Volledig scherm
Bij Dreumel wordt met man en macht gewerkt om het water tegen te houden. © Jan Rikken

Het vertrek van zovele mensen leidde tot verkeerschaos op de smalle polderwegen. In de Tielerwaard heerste hetzelfde beeld. Ook daar vertrokken de inwoners, ook al waren ze nog niet tot evacuatie opgeroepen.

Volledig scherm
Deze camping bij Maasbommel kreeg natte voeten in 1995. © Jan Rikken

Er waren aan het eind van deze dag naar schatting 85.000 mensen gevlucht voor het water. Sommigen namen zelfs hun verwarmingsketel mee. Het peil van de Rijn steeg met anderhalve centimeter per uur. De scheepvaart was overal stilgelegd.  Voor de mensen die geen opvangadres hadden, werden er centrale opvanglocaties ingericht.

Het risicogebied in Gelderland werd uitgebreid met Arnhem-Zuid, de Betuwe en de Liemers.  

Volledig scherm
Hoogwater in Tolkamer in 1926. Ook in 1995 stond hier het water tot de kruin van de dijk. © Collectie Liemers Museum
Volledig scherm
Een boer in St. Agatha, Land van Cuijk, die zijn stallen bedreigt ziet door het wassende water voert zijn kudde naar veiliger grond. © Ed van Alem

Bekijk hieronder alle hoogwaterjournaals.

Rivierenland