Hoogwater in 2018, met op de voorgrond Slot Loevestein.
Volledig scherm
PREMIUM
Hoogwater in 2018, met op de voorgrond Slot Loevestein. © copyright Marc Bolsius

Onvoldoende bescherming tegen hoogwater: dijken moeten wéér op de schop

ZALTBOMMEL/DEN BOSCH - Sinds het hoogwater, nu precies 25 jaar geleden, zijn honderden kilometers dijk verhoogd, verbreed en zelfs verplaatst. Miljarden heeft dat gekost. Zijn ze dan nu veilig genoeg? Nee, zegt minister Cora van Nieuwenhuizen. De komende dertig jaar gaat daarom een derde van de dijken (opnieuw) op de schop.

4 reacties

 • Peter

  1 jaar geleden
  Volgens mij konden de dijken er weer 100 of duizend jaar tegen na die verhoging 25 jaar gelden. Moeten ze nu de economie spekken of wat is er aan de hand.
 • TheoB

  1 jaar geleden
  Toen ik als architect een dijkwoning moest verbouwen, kreeg ik een tekening van het dwarsprofiel van de dijk die toen net werd verhoogd. Daarop stond ook al het profiel voor de volgende, reeds ingeplande verhoging, zodat we er rekening mee konden houden. Het wegprofiel verandert niet, de dijk wordt naast de weg verhoogd.
 • Mart

  1 jaar geleden
  Om het te kunnen bekostigen zal dr heel wat water door de.rijn stromen, zeker nu met de CO2-UITSTOOT en Pas norm. Dit zal wel een heel duur grapje worden, belastingen omhoog dus.
 • de heer J. Zomers (67)

  1 jaar geleden
  Nee hoor, het is prima zo... het voorjaar en de zomers worden steeds droger in Nederland, het grondwaterpeil daalt.Het heeft de afgelopen tijd aardig wat geregend - veel sloten staan nog steeds droog.
 1. Baudet op campagne in Veenendaal: 'Vaccineren is onzinnig'
  Play

  Baudet op campagne in Veenendaal: 'Vaccineren is onzinnig'

 2. OM: Filmpje Tarik Z. niet strafbaar
  Play

  OM: Filmpje Tarik Z. niet strafbaar