Volledig scherm
Voorpagina van de Gelderlander van 25 jaar geleden, 30 januari 1995. © dg

Toeval of niet: 25 jaar later schiet water in rivieren ineens meters omhoog

NIJMEGEN - Het water in Rijn, Waal en Maas schiet de komende dagen waarschijnlijk meters omhoog.  Bij Lobith kan het waterpeil (nu met 8 meter relatief laag) wel meer dan vier meter gaan stijgen, tot een meter of twaalf.

Volgens waterstanddeskundige Alphons van Winden van bureau Stroming en waterpeilen.nl is de hoogste stand ongeveer in het weekeinde van 7/8 februari te verwachten. Het extra water wordt verwacht omdat er een viertal ‘erg natte dagen’ aankomen, met name in een brede zone die over Belgie, het noorden van Frankrijk, het midden en zuiden van Duitsland en Zwitserland ten noorden van de Alpen loopt. ‘Dat zijn precies de stroomgebieden van de Rijn en de Maas', schrijft Van Winden.

Evacuatie

Het plots opkomende water is saillant, aangezien deze week  op veel plekken wordt stilgestaan bij de grootschalige evacuatie van mensen uit de regio in 1995. Toen stond het water bij Lobith overigens nog een vier meter hoger dan de stand die nu op die plek wordt verwacht.

Of het water na volgend weekend nog verder gaat stijgen, is zeer afhankelijk van het weer. Vooralsnog wordt na vier natte dagen een droge periode verwacht, waardoor het waterpeil zal dalen.

De waterstanden die er nu aan lijken te komen, zijn overigens niks bijzonders: ze komen eens in de een à twee jaar voor. Van Winden: ‘Pas bij een stand boven de 14 m spreken we bij de Rijn van hoogwater. Voorlopig is die stand nog niet in zicht, maar zeker ook niet uitgesloten dat dat niveau nog bereikt gaat worden.’

Volledig scherm
Voorpagina van de Gelderlander van 25 jaar geleden, 31 januari. © dg

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.