Het Dak van de Markt in Veenendaal.
Volledig scherm
Het Dak van de Markt in Veenendaal. © Herman Stöver

Beloning van 15.000 euro voor gouden tip beschietingen café Veenendaal

VEENENDAAL - Wie met de gouden tip komt over de beschietingen en bedreigingen bij en rond café Het Dak van de Markt in Veenendaal, krijgt 15.000 euro. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdagmiddag bekendgemaakt.

Het OM zegt dat te doen vanwege het gevaar van het geweld voor de omgeving en de impact op betrokkenen. En omdat er nog geen verdachte is aangehouden.

Burgemeester Gert-Jan Kats besloot eerder al het café dit weekeinde te sluiten ‘om de rust te laten terugkeren’ in het uitgaansgebied van Veenendaal. Binnen een maand tijd waren er meerdere bedreigingen aan het adres van Het Dak van de Markt. Zo werd midden september een molotovcocktail door de ruit van het café gegooid, ruim een week later hing er aan de deur een plastic tasje met een handgranaat erin.

Ook intimidatie bij bestelbus en ijssalon

De intimidatiepogingen blijven niet beperkt tot het café. Een bestelbus van het lachgasbedrijf van de uitbater van het café werd in brand gestoken. In de ijssalon van zijn broer werd brand gesticht. Bij Het Dak van de Markt zelf vonden vorig jaar ook al bedreigingen plaats. De kroeg werd tweemaal beschoten, bij een andere poging weigerde het wapen.

De beloning van 15.000 euro volgt op de vondst van een verdacht pakketje voor een bibliotheek in het centrum van Veenendaal, waar een familielid van de eigenaar van Het Dak van de Markt werkt. Het ging om loos alarm en het is nog onduidelijk of er een verband bestaat met de eerdere bedreigingen.

In samenwerking met indebuurt Veenendaal

De Vallei