IJssalon Puur Tamminga
Volledig scherm
IJssalon Puur Tamminga © DG

Burgemeester Veenendaal verzekert zich van ‘maximale inzet’ politie en OM na nieuwe aanslag

VEENENDAAL -  Burgemeester Gert-jan Kats van Veenendaal wil maximale inzet van politie en OM na weer een aanslag die gericht lijkt tegen de Veenendaalse horecaondernemer Sytse Tamminga. Dinsdagnacht vloog een brandbom door de ruit van Puur Tamminga, de ijssalon van Sytses broer Piet Tamminga.

Kats heeft via social media laten weten dat hij met de familie meeleeft en dat hij - waar mogelijk - zijn hulp heeft aangeboden. De burgemeester schrijft op Twitter dat hij volledige medewerking krijgt. ‘In het overleg met officier van justitie en politie, vanmiddag, heb ik aangedrongen en de toezegging gekregen voor maximale inzet’. Wat dat precies inhoudt, is nog niet duidelijk.

Tent opgezet voor bezorgde bewoners

Quote

Hoe lang gaan we dit nog tolereren als gemeen­schap?

Piet Tamminga

Voor bezorgde Veenendalers is er deze avond tussen 18.00 en 19.00 uur een speciale BuurTent van de gemeente neergezet bij de ijssalon. Daar kunnen ze in gesprek met politie en gemeente.

‘Gemeente, politie en openbaar ministerie nemen de brand hoog op en doen alles om degene(n) die hier voor verantwoordelijk is/zijn op te sporen en aan te houden’, meldt de gemeente op Facebook. Ook worden getuigen opgeroepen om zich te melden.

Aanslagen lijken gericht op Sytse Tamminga

De poging tot brandstichting is een vervolg op de reeks eerdere aanslagen. Die is drie weken geleden opnieuw begonnen. Ze lijken allemaal gericht op ondernemer Sytse Tamminga. Aanvankelijk was café Het Dak van de Markt, waar Tamminga uitbater van is, nog doelwit. Eerst met een molotovcocktail door de ruit, een week later hing er een handgranaat aan de voordeur. 

Afgelopen donderdag brandde verderop in Veenendaal, aan de Dijkstraat-West, een bestelbusje van Tamminga’s lachgashandel uit. Eigenaar Piet Tamminga van de ijssalon, de broer van Sytse, reageerde woensdagochtend woest. ,,Hoe lang gaan we dit nog tolereren als gemeenschap? Wij zijn hardwerkende mensen die een boterham proberen te verdienen.’’

Onder vuur
De geschrokken ondernemer snapt echter ook dat dit niet los gezien kan worden van de reeks eerdere aanslagen richting zijn broertje. ,,Hij ligt letterlijk en figuurlijk onder vuur, terwijl er helemaal niets aan de hand is. Als er echt iets was, zou de burgemeester wel hebben ingegrepen.’’

Ondertussen maakt Tamminga zich wel zorgen. ,,We hebben een jong gezin. Wat is de volgende stap?’’

De politie wil tot nu toe niets loslaten over een mogelijk motief. Tal van vragen over de kwestie worden ‘in het belang van het onderzoek’ onbeantwoord gelaten. Wel laat de politie weten op zoek te zijn naar getuigen van het laatste incident in de ijssalon. De politie bevestigt uit te gaan van brandstichting.

Lees hier alles terug over het horecageweld in Veenendaal.

In samenwerking met indebuurt Veenendaal

De Vallei