Handgranaat voor de deur of kogels in de ruit: dit gebeurde er eerder

VEENENDAAL - Veenendaal werd vanochtend opgeschrikt door de vondst van een handgranaat bij de horeca op de Markt. Het gebeurt steeds vaker dat criminelen openlijk dreigementen uiten met behulp van wapens. Vijf recente voorbeelden.

1. Aanslag op woning ambtenaar in Tiel

Jonge, in het zwart geklede mannen, gooien in de nacht van 6 op 7 februari van dit jaar brandbommen naar binnen in het huis van een ambtenaar en zijn gezin in Tiel. De politie beschouwt dat als een moordaanslag. De 43-jarige man is juridisch adviseur voor onder meer de gemeente Tiel. Na onderzoek wordt een oud ijzerhandelaar uit Culemborg gelinkt aan de zaak. 

Volledig scherm
Forensische politie bezig met onderzoek bij woning Burgemeester Van Altenastraat in Tiel na de aanslag met een brandbom. © Raphael Drent

2. Kogelregen treft Turks restaurant

 Onbekenden doorzeven eind oktober de ruit van restaurant De Blauwe Hoek in het Arnhemse Spijkerkwartier met kogels. De daders zijn nog niet achterhaald. Het is achteraf slechts speculeren over de precieze aanleiding voor de actie. De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch noemt de beschieting ‘onacceptabel’. Het restaurant gaat korte tijd later gewoon weer open. 

Volledig scherm
schietpartij bij restaurant de blauwe hoek Arnhem, © Rolf Hensel

3. Handgranaat in vensterbank café in Culemborg

Bij een shishalounge in Culemborg werd in december een handgranaat gevonden. In het centrum  was op dat moment een kerstmarkt met kraampjes bezig. De kraampjes in de straat van de shisalounge werden op last van de politie verlaten en ook de winkels zijn ontruimd. De eigenaar werd volgens zijn advocaat al langer bedreigd. 

Volledig scherm
De straat is afgesloten na de vondst van een handgranaat in het centrum van Culemborg in december. © AD

4. Coffeeshop in Tiel beschoten

‘Een persoon op een fiets’ vuurt begin januari schoten af op coffeeshop Cobra in Tiel. Dat gebeurt in de vroege ochtend. Buurtbewoners van de coffeeshop in de Tolhuisstraat vertellen dat er drie schoten zijn gehoord. Burgemeester Hans Beenhakker ziet geen reden de coffeeshop te sluiten. De coffeeshop zet extra beveiligers in. 

Volledig scherm
Afzetting van de beschoten coffeeshop in Tiel. © Marco van Deick / Persbureau Heitink

5. Juwelier in Utrecht al drie keer beschoten

 Een man op een fiets, gehuld in zwarte kleding, neemt eerder deze week het pand van juwelier Nawar aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht onder vuur. Het is de derde keer in relatief korte tijd dat de zaak onder vuur ligt.  Het pand werd kort na de opening voor het eerst onder vuur genomen. Dat was op 23 juli. Twee dagen later was het weer raak.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei