Volledig scherm
De flessen lachgas die in de uitgebrande bus in Veenendaal zaten. © DG

‘In brand gestoken bus met lachgas Veenendaal is van uitbater café waar vijf aanslagen op waren’

VEENENDAAL - Een witte bestelbus, gevuld met flessen en patronen lachgas, is in de nacht van donderdag op vrijdag uitgebrand. Vermoedelijk is de bus van Sytse Tamminga, de uitbater van café Het Dak van de Markt. Die kroeg is eerder bekogeld met een brandbom en drie keer beschoten. Vorige week is er een handgranaat in een tasje aan de deur gehangen.

De politie denkt dat de brand in de bestelbus is aangestoken. Er is een buurtonderzoek gedaan. Ook heeft de forensische dienst onderzoek verricht en daarbij onder meer een hond gebruikt.

Volledig scherm
De aanhanger van lachgasbedrijf Bumblebee vlakbij de uitgebrande bus. © DG

Het voertuig staat geparkeerd in de Dijkstraat-West in Veenendaal. Die straat is vanwege het onderzoek afgezet. Vlak buiten de afzetting staat een aanhanger van Bumblebee. Dat is het lachgasbedrijf van Tamminga. Een medewerker van café Het Dak van de Markt in Veenendaal, de kroeg van Tamminga, zou in de buurt van de Dijkstraat-West wonen.

Bedreigingen
De kroeg op de Markt in Veenendaal is vorig jaar drie keer beschoten. Dat gebeurde ’s nachts, als er niemand in het café aanwezig was. Twee weken geleden is een brandbom naar de kroeg gegooid en vorige week een handgranaat in een tas aan de deur gehangen. Bij de vijf aanslagen vielen geen slachtoffers.

De reden van de bedreigingen is niet naar buiten gebracht. Maar ze lijken tegen Tamminga gericht. De ondernemer is vrijdagochtend onbereikbaar voor commentaar.

Explosie

Tijdens de brand is een kleine explosie geweest. Vermoedelijk van de lading lachgas in de bus. Bij aankomst van de brandweer even na drie uur ’s nachts sloegen de vlammen al uit de voorkant van het busje.

De brandweerlieden wisten dat er lachgas in het voertuig zat en gingen daarom bij het blussen van het vuur voorzichtig te werk. Toen de brand was gedoofd heeft de brandweer de dozen met lachgaspatronen en acht grote flessen uit het autowrak gehaald en afzonderlijk gekoeld. De Dijkstraat ligt aan de rand van de bebouwde kom van Veenendaal.

Volledig scherm
De uitgebrande bus waarin flessen en patronen lachgas zaten in Veenendaal. © DG
Volledig scherm
Café Het Dak van de Markt op de Markt in Veenendaal. © Herman Stöver
Volledig scherm
De uitgebrande bus waarin flessen en patronen lachgas zaten in Veenendaal. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei