Kroegbaas tegen café-schutter: 'Kom praten, maar laat je pistool thuis'

VIDEOVEENENDAAL - 'Kom langs om te praten, maar laat je pistool thuis!' Die opmerkelijke oproep doet eigenaar Sytse Tamminga van het Veenendaalse Café Het Dak van de Markt aan de schutter die al drie keer op zijn zaak heeft geschoten. 

In de nacht van zondag op maandag werd het Veenendaalse café aan de Markt onder vuur genomen. Daarop besloot burgemeester Piet Zoon de zaak twee weken te sluiten. Eigenaar Tamminga beantwoorde dinsdagavond op Facebook vragen over de meest recente beschieting.

Jongens en meisjes

Tamminga denkt dat de dader zijn video onder ogen krijgt en richt zich rechtstreeks tot de schutter. ,,Je hebt iets tegen mij of tegen mijn zaak. Besef je dat je niet alleen mij treft, maar ook de mensen om mij heen. En de 20 man personeel. Jongens en meisjes van 18, 19, 20 jaar oud die als bijbaantje hier elk weekeinde een feestje komen maken. Die hebben ouders die nu op zaterdagavond toch wat minder rustig op de bank zitten als hun kind aan het werk is.’’

Dit moet ophouden!

Volgens Tamminga bepaalt de beschieting de sfeer in de hele stad. Daarom roept hij de schutter op in gesprek te gaan. ,,Kom langs, kom praten, laat je pistool thuis en vertel wat je wil. Misschien zeg ik wel ja. Maar dit moet ophouden!’’

Tamminga beschrijft wat op de videobeelden van de beschieting te zien is. Om 0.50 uur komt iemand de Markt op, trekt een pistool, schiet en is 5 seconden later weer weg. ,,Het is een effectieve manier. De dader is lastig te vinden. Met behulp van de maatregel van de burgemeester krijgt de schutter zijn zin: door de kogels moeten wij twee weken sluiten.’’

Open

Tamminga spreekt in de video de verwachting uit dat het Dak van de Markt op vrijdag 14 september weer open mag. Burgemeester Zoon besloot het café voor minstens twee weken te sluiten. Tamminga heeft bezwaar aangetekend tegen het besluit. 

Naar aanleiding van de eerdere beschieting had Tamminga betere camera's laten plaatsen. Hij overweegt kogelvrij glas te plaatsen in zijn pui, zegt hij in reactie op een vraag op Facebook. 

Sytse Tamminga achter de bar van zijn café Het Dak van de Markt.
Volledig scherm
Sytse Tamminga achter de bar van zijn café Het Dak van de Markt. © Video: Dak van de Markt
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Veenendaal

De Vallei