De bestelbus met lachgasflessen vrijdagochtend.
Volledig scherm
De bestelbus met lachgasflessen vrijdagochtend. © Sven Menschel

Lachgashandel lijkt bron voor bedreigingen horecabaas Veenendaal

VEENENDAAL Aan de Dijkstraat-West in Veenendaal brandde donderdagnacht een bestelbus vol lege lachgasflessen af. Het is het derde incident in drie weken, waarbij de Veenendaalse horecaondernemer en lachgashandelaar Sytse Tamminga doelwit lijkt.

Zijn café Het Dak van de Markt werd twee weken geleden - na eerdere beschietingen in 2018 - opgeschrikt door een brandende molotovcocktail. Precies een week later hing er een handgranaat aan de deur van de kroeg.

Geel-zwarte aanhanger

Waar Tamminga afgelopen week nog niet kon zeggen uit welke hoek de aanslagen kwamen, lijken nu alle ogen gericht op zijn lachgasbedrijf Bumblebee, waarmee de Veenendaler lachgas doorverkoopt aan ruim vijftig horecazaken. 

Nog geen maand geleden stalde de ondernemer op nog geen vijftig meter van zijn het nu afgebrande busje een mobiele lachgaskraam, waarmee Tamminga ook op festivals ballonnetjes kan verkopen. De enorme geel-zwarte aanhanger zorgde voor vreemde gezichten bij buurtbewoners. 

‘Een markt vol cowboys’

Léon Riemers is mede-eigenaar van Tamminga’s lachgasbedrijf Bumblebee. Hij vermoedt brandstichting vanuit een concurrerende hoek van een van de branches waarin Tamminga actief is. ,,Ik mag er geen keiharde uitspraken over doen, maar als een bedrijf hartstikke goed gaat, hebben andere partijen daar nogal moeite mee.’’

Hij en Tamminga doen eerlijk zaken, verzekert Riemers. ,,Maar er zijn veel handelaren die niet staan ingeschreven en lachgas verkopen dat eigenlijk niet voor consumptie geschikt is.’’ De lachgasmarkt is er een van cowboys die snel winst willen maken, aldus Riemers.

Volgens Riemers was het uitgebrande busje van een medewerker van Bumblebee. ,,Dat is wat ik heb begrepen. Maar ik ben niet betrokken bij de bedrijfsvoering.’’ Hij verzekert dat er geen lachgaspatronen in het busje lagen. ,,Daar handelen we niet in, die zijn helemaal niet geschikt voor consumptie. We leveren alleen zuiver medisch lachgas, geschikt voor consumptie, in cilinders. Die in het busje waren leeg voor zover ik weet.’’

Papieren op orde

Naast ondernemer is Riemers woordvoerder van de Branchevereniging van Lachgasleveranciers dat volgens de website als doel heeft om onder meer transport en opslag van lachgas voor recreatief gebruik te reguleren. Al zaten de cilinders niet vol lachgas: het zou mogen, weet Riemers. ,,Je mag minder dan 1.000 kilo opslaan in een transportmiddel. Boven die hoeveelheid heb je een certificaat nodig om te mogen transporteren, maar daarover beschikken we ook. ’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Veenendaal

De Vallei