Het uitgebrande busje in Veenendaal. Daarnaast de lachgas-patronen.
Volledig scherm
Het uitgebrande busje in Veenendaal. Daarnaast de lachgas-patronen. © Sven Menschel

Wijk geschrokken na brand in bus met lachgas van horeca-baas: ‘Ik dacht dat ik droomde’

VEENENDAAL - Bewoners aan de Dijkstraat-West in Veenendaal wisten vrijdagochtend vroeg niet wat ze meemaakten. Een wit bestelbusje - langs de weg geparkeerd op hemelsbreed vier meter van een rijtjeshuis - ging in vlammen op.

,,Ik dacht dat ik droomde’’ vertelt buurtbewoonster Marlies van Bellen, die rond de klok van drieën wakker schrok. ,,Het waren hele vreemde knallen. En de vlammen? Die kwamen metershoog.’’

Maar dat het achteraf gezien nog veel erger had kunnen uitpakken, werd vanochtend pas duidelijk. Het voertuig zat vol lachgasflessen, die uiteindelijk niet gevuld bleken. In de buurt is het al snel duidelijk: dit heeft te maken met de eerdere aanslagen, gericht op café Het Dak van de Markt en diens uitbater, Sytse Tamminga. 

Zijn zaak op de Markt in Veenendaal werd vorig jaar driemaal beschoten, waarna het de afgelopen weken werd geterroriseerd door een handgranaat en molotovcocktail. En dat brengt angst met zich mee.

De politie wilde niet bevestigen dat het zijn wagen was, en zegt daarom ook niets over een  link met de aanslagen op het café Het Dak van de Markt. Wel worden alle mogelijke scenario's onderzocht. 

Theater

Andere betrokkenen verklaren dat de brandstichting maar één doel kan hebben: Tamminga treffen. Want sinds vier weken heeft Tamminga de verplaatsbare en opvallend gekleurde lachgaskraam van zijn bedrijf Bumblebee in de straat geparkeerd.

 Vanaf de dag één riep dat al vragen op in de buurt. Nota bene donderdagmiddag onderzochten twee wijkagenten - na een melding bewoners - de aanhanger nog, zo melden twee wijkbewoners. 

Ondertussen blijven de vragen over wat er rondom de persoon Sytse Tamminga speelt zich opstapelen. Een voorbijrijdende buurtbewoner moet lachen om - zoals hij noemt - het ‘theater’ wat Tamminga opvoert.

,,Ik kom Sytse (Tamminga, red.) en zijn collega hier weleens tegen. En lees ook zijn reacties in de krant, van totale onschuld. Maar Veenendaal kent geen geheimen: Sytse wordt om een of andere reden bedreigd.’’ 

Gemeente en politie houden zich op de vlakte 

Tamminga zelf was vrijdag overdag niet bereikbaar voor commentaar. Ook de gemeente houdt zich op de vlakte. 

,,Wij zullen ons door de politie laten adviseren bij het nemen van eventuele vervolgbesluiten‘’, zegt een woordvoerder.’’ De uitbater zelf lijkt zich niet uit het veld te slaan, café Het Dak van de Markt opent vrijdagavond ‘gewoon’ haar deuren.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Veenendaal

De Vallei