Volledig scherm
De kleiput aan de Driemarkweg: natuurlijke aanblik, maar onder het wateroppervlak zijn nauwelijks vissen en waterplanten te vinden. Winterswijk werkt aan de natuurontwikkeling. © DE GELDERLANDER

Kleiput is startpunt voor natuurwinst in Winterswijk

WINTERSWIJK - Vis zit er niet of nauwelijks in, andere diersoorten zijn in en rond de kleiput eigenlijk ook niet te vinden, waterplanten zijn in het heldere water niet te zien. Dat moet binnen enkele jaren veranderen, als de gemeente Winterswijk de natuurontwikkeling in deze plas aan de Driemarkweg vorm kan geven.

Er moeten bijvoorbeeld vogels van de plas profiteren, denkt Kees Meinderts, bij de gemeente Winterswijk verantwoordelijk voor de toekomst van de kleiput. ,,Dat je er eenden ziet zwemmen, trekvogels langs komen op doortocht, reigers die er vis gaan vangen.’’

Van de kleiput een natuurlijke waterplas maken kan door deze ondieper te maken. De kleiput ontstond door kleiwinning voor de naastgelegen steenfabriek. Winterswijk nam de put over, won er de klei om de naastgelegen vuilnisbelt (nu een natuurgebied om te wandelen en over de mountainbikeroute te fietsen) af te dekken.

Ondieper maken

De put is tien tot twaalf meter diep. Ondieper maken kan door grond te gebruiken die elders in Winterswijk of directe omgeving vrij komt, bijvoorbeeld bij de aanleg van riolering, of licht verontreinigde grond. In een ondiepe plas kunnen planten en vissen zich goed ontwikkelen, waar weer andere soorten in de omgeving van kunnen profiteren. Met minder steile oevers dan nu kunnen dieren makkelijker bij het water komen. Er kan een (schier-)eilandje in worden gemaakt, misschien een uitkijktoren. Het wordt geen recreatiegebied, weet Meinderts, maar helemaal ontoegankelijk is het nu ook al niet.

Voor de ontwikkeling staat Winterswijk open voor ideeën. Woensdagavond wordt in het gemeentekantoor een informatieavond gehouden. Bij de uitvoering speelt ook het Waterschap Rijn & IJssel een rol. Het plan voor de uitvoering moet ook nog door de gemeente Winterswijk zelf worden vastgesteld, inclusief de financiële onderbouwing.

Vullen met grond

,,Voor het aanbrengen van de grond is het noodzakelijk om de plas bijna helemaal leeg te pompen. Het vullen met grond kan in enkele jaren worden uitgevoerd. Daarna wordt het vanzelf werd gevuld met regenwater.’’ Ondertussen kan er worden nagedacht over de relatie van de kleiput met de omgeving. Langs de oever loopt bijvoorbeeld nog steeds, stevig overwoekerd, het lijntje van het smalspoor dat ooit de klei naar de steenfabrieken bracht.

,,Aan de Misterweg staat nog de directeurswoning, aan de andere kant van de weg ook nog twee rijen arbeiderswoningen. Dat heeft allemaal met elkaar te maken.’’ Misschien dat over het terrein bijvoorbeeld een fietsverbinding gemaakt kan worden, die de camping verderop met het dorp verbindt. Meinderts: ,,Het begint bij de natuurwinst die we met de kleiput weten te halen.’’

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek