Volledig scherm
De SP maakt zich zorgen over deze kleiput in het buitengebied van Winterswijk. © Jan Ruland van den Brink

Kleiput Winterswijk zorgt voor kritische vragen bij provinciale SP

WINTERSWIJK - De provinciale SP maakt zich ernstige zorgen over het ondiepen van de kleiput in Winterswijk. Het storten van mogelijk vervuilde grond kan het grondwater-beschermingsgebied aantasten, vreest Eric van Dijk (SP) van Provinciale Staten. 

De politicus heeft een lange lijst vragen naar Gedeputeerde Staten gestuurd voor meer uitleg. 'Wat zijn de kansen dat de vervuilingen worden opgenomen in de ecologische kring-loop' wil de SP vooral weten. En voegt daaraan toe: 'vervuilende stoffen zoals PAKS zijn persistent en worden niet afgebroken.'

Op een aantal honderden meters van de kleiput ligt een grondwaterbeschermingsgebied  De provincie is bevoegd gezag voor de grondwaterkwaliteit.

Gezond

Ook wil Van Dijk weten of de functie van viswater en zwemwater behouden blijft. ,,Afgelopen zomer was het  één van de weinige plassen die gezond bleef als zwemwater.'' Door de diepte  - de kleiput is 8 tot 10 meter diep - bleef het water veel koeler en kreeg blauwalg geen kans. 

Quote

Het is zo'n prachtig mooi plasje.

Eric van Dijk, SP

Van Dijk heeft vorige week een kijkje genomen bij de kleiput en was verrast. ,,Het is zo'n prachtig mooi plasje,'' verklaart hij. ,,We spraken een sportvisser die er de mooiste vissen vangt. De gemeente doet het voorkomen of het een doodse boel is, maar dat is het zeker niet. Je vraagt je af wat de natuurverbetering is als je er vervuilde grond in stort, of dat nu licht of ernstig  vervuild is. De schadelijke stoffen in de grond lossen op en komen in het water terecht.''

Steenfabriek

De gemeente wil de kleiput - ooit ontstaan door het afgraven van grond voor de naastgelegen steenfabrieken - ondieper maken. Dit zou ten goede komen aan de biodiversiteit van de put. De wanden worden minder steil, zodat er meer waterplanten aan de randen kunnen groeien. De gemeente houdt vol dat de grond die er gestort zal wordt slechts licht vervuild is en geen schade voor de waterkwaliteit zal opleveren.

Het plan van het ondiepen van de put is al 10 jaar oud. Toen was het water van de kleiput nog erg zuur en zat er weinig leven in. Inmiddels zit de PH-waarde op 6,5, oftewel bijna op de optimale waarde van 7. De SP wil daarom weten of de verondieping van put mogelijk kan leiden tot een explosie van algengroei. 

Gedeputeerde Staten zal binnen zes weken antwoord geven op de gestelde vragen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek