Abrupt einde lange traditie: geen vuurwerk op Koningsdag Arnhem

VideoARNHEM - Voor het eerst in tientallen jaren wordt Koningsdag in Arnhem niet afgesloten met vuurwerk. Volgens de Stichting Koningsdag Arnhem zijn er geen partijen in de stad die deze traditionele afsluiting van Koningsdag willen bekostigen.

Quote

Ze komen nu pas met het verzoek. Drie weken voor Koningsdag. Dat is rijkelijk laat

René Janssen, Royal, sponsor Koningsdagvuurwerk 2018

De deadline is gesteld op donderdag 11 april. Voor die tijd moeten gegadigden kenbaar maken of zij met een bedrag van 5.500 tot 6.000 euro over de brug willen komen. Gebeurt dat niet, dan is het definitief voorbij met het traditionele vuurwerk aan het eind van Koningsdag.

Volgend jaar gaat de Stichting Koningsdag Arnhem met de diverse organisatoren van evenementen om de tafel om te komen tot een eindshow voor alle pleinen. ,,We denken daarbij aan een lasershow. Een aantal pleinen doet dit al. We zouden dit volgend jaar als Stichting Koningsdag Arnhem grootser willen oppakken”, zegt Sander Wind van Stichting Koningsdag Arnhem.

Hij heeft het gevoel dat het enthousiasme voor het centrale vuurwerk dat vanaf het terrein de Stadsblokken wordt afgestoken, afneemt. ,,Laat ik voorop stellen dat dit geen taak is van onze stichting. Het is op ons bordje terechtgekomen en de afgelopen jaren hebben andere partijen het vuurwerk grotendeels gefinancierd. Wij zorgden voor de vergunning, de aanschaf van het vuurwerk en de beveiliging van het terrein. Dat zouden wij dit jaar voor het laatst doen.”

De afgelopen weken hebben zich geen partners gemeld om het vuurwerk te bekostigen. De gemeente heeft 1000 euro klaarliggen. De stichting betaalt alles bij elkaar 750 euro. ,,Omdat er ook veel mensen zijn die vinden dat dit bij Koningsdag hoort, hebben wij bedrijven en andere partijen benaderd. Die zijn niet van plan de handschoen op te pakken. Daarmee lijkt het lot van het vuurwerk beslist”, aldus Wind.

Hij heeft contact gehad met het management van het gebouw Royal aan het Willemsplein, dat vorig jaar samen met deze krant geld voor het vuurwerk op tafel heeft gelegd. ,,Ik bespeur weinig enthousiasme bij de gemeente en de stichting”, zegt René Janssen, eigenaar van het pand Royal.

,,Ze komen nu pas met het verzoek. Drie weken voor Koningsdag. Dat is rijkelijk laat. Waarom zouden wij dit dan weer opnieuw doen? Maar ik ben het eens met de visie van de stichting om volgend jaar vanaf alle pleinen een lasershow te houden. Daaraan wil ik wel een bijdrage leveren.” 

Janssen vindt het ergens wel jammer dat het vuurwerk niet doorgaat. ,,Ik heb vorig jaar zelf gezien hoeveel mensen op het vuurwerk afkwamen en ervan genoten. Maar ik denk dat het goed is dat er een ander eindfeest komt.”

Volledig scherm
Vuurwerk op Koningsdag 2018 in Arnhem. © Rolf Hensel
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.