Volledig scherm
Hans Kraaij jr. op de bank bij JVC. Hij keert terug bij FC Lienden. © Ed van Alem

Burgemeester een paardenlul? Ja, maar niet de huidige, zegt Hans Kraay

LIENDEN - Trainer Hans Kraay van FC Lienden heeft zijn excuses gemaakt, nadat hij maandag flink had uitgehaald naar Burens burgemeester Jan de Boer. In het voetbalpraatprogramma Voetbal Inside beaamde hij de opmerking van René van der Gijp dat hij 'een paardenlul' is. Hij bedoelde hiermee echter niet de huidige burgemeester, maar de vorige.

De uitspraken deed Kraay terwijl de voorzitter van FC Lienden donderdag met de gemeente Buren om tafel zit om de mogelijke aanschaf van een nieuw kunstgrasveld te bespreken.

Erbarmelijke staat
Onderwerp van gesprek maandag was de erbarmelijke staat van het negen jaar oude hoofdveld en de weigering van de gemeente om financieel bij te springen. „We hebben het slechtste kunstgras van Nederland. Je kunt beter een sliding maken op de A2 dan op ons veld. Maar de afgelopen 12 jaar hebben we nog geen cornervlag gekregen", fulmineerde Kraay. „Het is echt een ongelooflijke, afschuwelijke man."

Geschoffeerd
Dick van Ommeren reageert gelaten op de woorden van zijn trainer. „De burgemeester is geschoffeerd. Daarvoor zal ik hem de welgemeende excuses overbrengen", zegt de voorzitter van FC Lienden. „Ik zal er Hans op aanspreken. De burgemeester is een aimabele, vriendelijke man en hij staat hier buiten. De politiek gaat over de aanschaf van een nieuw kunstgrasveld."

Excuses
Nog geen 24 uur na de gewraakte uitzending maakt ook Hans Kraay zijn excuses. „Eerst aan onze voorzitter. Ik wist niet dat hij donderdag een afspraak had met de gemeente", zegt de trainer. „Ik verontschuldig me ook bij onze burgemeester. Die is nieuw begrijp ik nu. Van wat ik gezegd heb, neem ik echter geen woord terug. Geen letter! Dat is gericht aan de vorige burgemeester. Die maakte mij in 2011 - bij mijn afscheid als trainer van FC Lienden - ereburger van Lienden. Die titel geef ik met alle liefde terug als de gemeente zorgt voor een nieuw veld, zei ik toen al."

Alleen maar verliezers
Hij doelt daarbij op Klaas Tammes. De Boer werd burgemeester in 2013. Jan de Boer vindt nog steeds dat de televisiepresentator de titel van ereburger verdient. „Hij heeft hier iets neergezet als trainer van FC Lienden. Goed voor de club, goed voor het dorp en goed voor de gemeente. Goed ook voor onze pr, al noem ik dit dan een zwarte bladzijde. Zo'n uitzending. Daar wordt niemand beter van. Je hebt alleen maar verliezers."