Volledig scherm
Nieuw kunstgras voor FC Lienden. © William Hoogteyling

Nog altijd geen cent voor nieuwe kunstgrasmat Lienden

LIENDEN - Er wordt geld apart gezet voor kunstgras, maar Buren geeft er voorlopig nog geen cent aan uit. BZS en met name FC Lienden verkeren nog steeds in onzekerheid.

Bij FC Lienden is afgelopen zomer al nieuw kustgras gelegd. Zonder die mat mocht de club niet uitkomen in de Tweede Divisie. ,,Lienden heeft zijn nek uitgestoken door deze voorfinanciering te doen’’, stelt Klein. Ze is teleurgesteld over het feit dat de raad opnieuw voor uitstel kiest.

In de begroting heeft het college ruimte ingebouwd om meteen te investeren in nieuwe kunstmatten, maar daar wil de raad niet in mee.

PCG snapt 'subsidie' niet

Volledig scherm
Het Beusichemse BZS (geelblauw) speelt nog even door op het oude kunstgras. Zodra Buren geld mag uitgeven, kan de club investeren. FC Lienden deed dat al en wacht nu op financiële steun van de gemeente. © William Hoogteyling

PCG weet zich gesteund door een meerderheid van de raad en daarmee wordt een definitief besluit vooruitgeschoven. De raad wil het benodigde geld - 375.000 euro - pas vrijgeven als er een akkoord is over de verzelfstandiging van alle voetbalclubs in de gemeente. Wethouder Sietske Klein verwacht het plan daarvoor in januari klaar te hebben. 

Gemeentebelangen begrijpt niet dat een besluit wordt uitgesteld. De partij maakt zich al tijden hard voor de voetbalclubs. De steun van die partij kan straks essentieel blijken omdat coalitiepartij PCG blijft dwarsliggen. ,,Wij zijn verbaasd dat deze voetbalclubs nu toch weer subsidie krijgen. De subsidieverlening aan verengingen is een aantal jaren geleden afgeschaft", zegt Christiaan de Lange.

'Wij zijn verantwoordelijk'

Wethouder Klein benadrukt dat BZS en FC Lienden geen subsidie krijgen. ,,We willen de accommodaties verzelfstandigen. Zo lang dat niet is gebeurd, hebben wij de verantwoordelijkheid om deze sportvelden te onderhouden.’’

Voor clubs die op natuurgras spelen is een jaarlijkse bijdrage van 40.000 euro beschikbaar. In een onderling overleg bepalen de clubs hoe dat geld wordt verdeeld. Voor kunstgrasvelden is zo'n regeling er nog niet. Die moet er wel komen als ook FC Lienden en BZS worden verzelfstandigd. De bedoeling is dat alle voetbalclubs gaan samenwerken in één koepel. ,,De oprichting daarvan duurt wat langer dan verwacht’’, geeft Klein toe. ,,Maar de geluiden die ik hoor zijn positief." 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland