Volledig scherm
PREMIUM
© Ruben Oppenheimer

De korte maar hevige historie van de falende Achterhoekse sociale dienst Laborijn

videoDOETINCHEM - De Achterhoekse sociale dienst Laborijn ligt onder vuur na een vernietigend rapport over de werkwijze, dat begin deze week werd gepresenteerd. Dat de klachten niet uit de lucht komen vallen, bewijst een blik op de nog korte historie van de sociale dienst.

‘Knetterfout’.  Zo noemde toenmalig burgemeester Bert Berghoef van Aalten het bloemenvouwen door bijstandsgerechtigden in een fabriekshal in Dinxperlo in 2015.

Jarenlang moesten mensen met een uitkering dat doen, zonder dat ze betaald kregen. Hiervoor verantwoordelijk was ISWI, de sociale dienst van de gemeenten Aalten en Oude IJsselstreek en voorganger van Laborijn, die nu volop onder vuur ligt.

En dat is nog niet alles, want even later bleek dat Doetinchemse uitkeringstrekkers – onder wie daklozen en verslaafden – op een Utrechtse bouwplaats gevaarlijk sloopwerk moesten doen. Een van die ‘slopers’ zei dat hij het werk uitvoerde omdat hij anders bang was zijn uitkering te verliezen. ,,Een kwestie van perceptie”, noemde de toenmalige Doetinchemse wethouder Frans Langeveld het destijds. De reactie van een FNV-bestuurder: ,,De menselijke maat lijkt verdwenen.”

Schone lei, tóch schrijnende zaken

Is er meer dan vier jaar later iets geleerd van deze beide kwesties? Het lijkt er niet op. Terwijl de kans op een schone lei zich aandient op 1 januari 2016, als ISWI verdwijnt en een nieuwe sociale dienst ontstaat in de Achterhoek: Laborijn. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek