Volledig scherm
PREMIUM
Hoogleraar Michiel de Vries vindt het Berenschot-rapport de uitkomst van ‘een discutabel onderzoek'. © Oppenheimer

Hoogleraar noemt rapport over sociale dienst Laborijn ‘discutabel’

DOETINCHEM/ GENDRINGEN - Het Berenschot-rapport over de werkwijze van de Achterhoekse sociale dienst Laborijn is de uitkomst van ‘een discutabel onderzoek’ waarbij veel vraagtekens zijn te zetten. Dat betoogt hoogleraar bestuurskunde Michiel de Vries van de Radboud Universiteit in Nijmegen in een opiniebijdrage in deze krant.

Volledig scherm
Michiel de Vries. © Erik van 't Hullenaar

,,Het is een klagers-rapport, in plaats van een onderzoek dat de werkelijke situatie bij Laborijn laat zien’’, zegt De Vries. Zo constateert hij dat van de 600 ondervraagde cliënten ongeveer een kwart een conflict heeft met Laborijn. Over het totale cliëntenbestand van ruim 2.500 mensen is dit ongeveer 6 procent. ,,Maar nergens in de onderzoeksverantwoording lees ik dat de antwoorden gewogen zijn. Aan de antwoorden van niet-klagers had meer gewicht gegeven moeten worden, omdat zij een veel groter deel van het klantenbestand vertegenwoordigen.’’

De onderneminsgraad (or) van Laborijn sluit zich aan bij de kritiek van de hoogleraar. Volgens de or is er niet aan waarheidsvinding gedaan en is het onderzoek te eenzijdig, schrijven ze in een reactie op het rapport aan het dagelijks bestuur van Laborijn.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek