Wethouder Peter van de Wardt tijdens de persconferentie over Laborijn.
Volledig scherm
Wethouder Peter van de Wardt tijdens de persconferentie over Laborijn. © Jan Ruland van den Brink

Oude IJsselstreek stapt uit Laborijn na dramatisch rapport over sociale dienst

updateULFT - Oude IJsselstreek stapt uit Laborijn. Inwoners met een uitkering in deze gemeente hoeven zich in de toekomst niet meer te melden bij deze sociale dienst, die ook werkt voor Aalten en Doetinchem. Dit na het vernietigende rapport over de werkwijze van Laborijn dat woensdag is gepresenteerd.

Mensen met een uitkering in Oude IJsselstreek hoeven zich in de toekomst niet meer te melden bij Laborijn. De gemeente stapt uit deze sociale dienst, die ook werkt voor Doetinchem en Aalten. Dat heeft verantwoordelijk wethouder Peter van de Wardt donderdagavond bekendgemaakt op het DRU-park in Ulft.

‘Schokkende rapport de druppel’

,,Wij zijn in Oude IJsselstreek al langer ontevreden over de werkwijze van Laborijn en het schokkende rapport van woensdag was voor ons de druppel’’, zegt de wethouder. In dat rapport van Bureau Berenschot werd gehakt gemaakt van de sociale dienst. De menselijke maat is ver te zoeken, concludeerde het onderzoekbureau, en uit de antwoorden van 600 cliënten bleek dat 45 procent van hen ontevreden of zeer ontevreden is over hoe ze worden behandeld.

Van de Wardt zegt erg aangedaan te zijn en noemt die resultaten ‘teleurstellend en beschamend’. ,,Zo’n benadering is niet waar wij als gemeente voor staan. Deze mensen verdienen anders en moeten op een andere manier bejegend worden’’, zegt hij.

Lees alles over Laborijn en de klachten over de werkwijze in ons dossier.

Het rapport bevestigt de sterk wantrouwende en onmenselijke benadering, maar de klachten hierover zijn al veel langer bekend. Had de wethouder niet eerder moeten ingrijpen als lid van het dagelijks bestuur? Van de Wardt: ,,Ik heb na de signalen over de klachten meerdere malen gewaarschuwd dat het anders moet. Dat is onvoldoende gebeurd en nu dus mede de reden dat wij uit Laborijn stappen.’’

‘Kapitein stapt van zinkend schip’

Steven Kroon, raadslid van de PvdA in Doetinchem, is verbijsterd: ,,Een van de kapiteins die verantwoordelijk is voor het zinkende schip, stapt er als eerste uit. Wat is nu de boodschap van Oude IJsselstreek: dat het aan Laborijn ligt en niet aan Oude IJsselstreek? Dit signaal verwacht je niet van Van de Wardt, die nota bene zelf zes jaar verantwoording draagt binnen deze sociale dienst. Kerktorenpolitiek is het. Onverantwoord.”

Quote

Wat is nu de boodschap: dat het aan Laborijn ligt en niet aan Oude IJssel­streek?

Steven Kroon, PvdA Doetinchem

Dat Oude IJsselstreek uit Laborijn stapt heeft gevolgen voor ongeveer 700 mensen in deze gemeente. Zij blijven voorlopig nog in de mappen bij de sociale dienst, want de ‘opzegtermijn’ is een jaar. ,,Maar uiteraard mikken we erop dat het sneller gaat’’, zegt Van de Wardt. ,,Wanneer precies kan ik niet zeggen.’’

Het dagelijks bestuur van Laborijn, waar Van de Wardt inzit met Jorik Huizinga (voorzitter, wethouder Doetinchem) en Joop Wikkerink (Aalten), is verrast en uitermate teleurgesteld: ‘Juist dit nu we in een periode zitten waarin we hebben uitgesproken samen aan de slag te gaan met de doorontwikkeling van Laborijn. En vooral met het verbeteren van de dienstverlening’.

Het rapport met de vernietigende conclusies is niet de enige reden voor Oude IJsselstreek te stoppen met Laborijn. Zo vindt Van de Wardt dat Laborijn te veel stuurt op het wel of niet verstrekken van een uitkering en de hoogte daarvan. ,,Terwijl het zou moeten gaan om de uitstroom naar werk. Wij zijn ervan overtuigd dat veel meer mensen naar werk begeleid kunnen worden dan nu gebeurt.’’

Verder vindt de gemeente dat het uitvoeren van de participatiewet niet alleen betekent dat mensen aan het werk geholpen moeten worden, maar ook hulp moeten krijgen bij schulden of psychische problematiek.

Wethouder Peter van de Wardt tijdens persconferentie over Laborijn.
Volledig scherm
Wethouder Peter van de Wardt tijdens persconferentie over Laborijn. © Jan Ruland van den Brink
Eerder protest tegen de werkwijze van Laborijn.
Volledig scherm
Eerder protest tegen de werkwijze van Laborijn. © Jan Ruland van den Brink
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek