Personeel én directeur sociale dienst vrezen toekomst na vernietigend rapport

videoAALTEN/ DOETINCHEM - Medewerkers van Laborijn zijn aangeslagen door de berichten over hun bedrijf en vrezen voor hun toekomst. Eerst door de analyse van Bureau Berenschot over de tekortschietende benadering van klanten, daarna door het nieuws dat Oude IJsselstreek uit Laborijn wil stappen.

Dit zegt Joop Wikkerink, als wethouder van de gemeente Aalten lid van het dagelijks bestuur van de Achterhoekse sociale dienst. Hij was vrijdagmorgen bij Laborijn in Doetinchem voor een bijeenkomst met het personeel. ,,Wat gaat er met hen gebeuren? Deze mensen zijn ongerust en aangeslagen. Ze krijgen eerst de ongemakkelijke waarheid uit het rapport van Berenschot en dan is het de vraag of het werk, je baan vervalt. Die onzekerheid is heel lastig. Wat er gaat gebeuren weet nog niemand, maar zeker is dat het niet zo blijft zoals het nu is.”

Directeur had ‘andere verplichtingen’

Volledig scherm
Betty Talstra. © Theo Kock

Ook directeur Betty Talstra moet vrezen voor haar positie. Veelzeggend: terwijl woensdag het vernietigende rapport werd gepresenteerd, ontbrak de directeur vanwege ‘andere verplichtingen’. ,,We zijn in gesprek met Talstra over haar toekomst binnen Laborijn”, zegt Jorik Huizinga, wethouder van Doetinchem en voorzitter van het dagelijks bestuur.

Huizinga wil niet bevestigen dat ‘een gesprek over haar toekomst’ voor Talstra eigenlijk staat voor een weg naar de uitgang. Maar het rapport van Berenschot (download het hier in pdf-formaat) is zo vernietigend dat niet moet worden opgekeken van een vertrek van Talstra of meer leidinggevenden bij Laborijn. Zelf gaat Talstra niet in op de vraag om een reactie op het rapport en haar wankele positie. ‘Geen reactie’, appt ze.

Vertrek wethouders niet uitgesloten

Ook een vertrek van de drie wethouders in het dagelijks bestuur van Laborijn – behalve Huizinga en Wikkerink zit daarin Peter van der Wardt (Oude IJsselstreek) – is niet uitgesloten. Alleen al de conclusie van Berenschot dat de helft van de medewerkers van Laborijn onvoldoende op zijn/haar taak is berekend, is zwaar genoeg om meerdere koppen te laten rollen.

En dan kwam donderdag nog het nieuws dat Oude IJsselstreek uit Laborijn wil stappen. ,,We zijn onze teleurstelling en woede aan het verwerken”, zegt Wikkerink, die dat kreeg te horen met één telefoontje en een persbericht.

Lees alles over de werkwijze van Laborijn en het rapport in ons dossier.

Volledig scherm
Peter van de Wardt (midden). © Jan Ruland van den Brink
Volledig scherm
Jorik Huizinga. © Jan Ruland van den Brink
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek