‘Schrijnende werkwijze’ sociale dienst: ‘Mensen met een uitkering zijn doodsbang’

DOETINCHEM/ GENDRINGEN - Er zijn tientallen klachten over de Achterhoekse sociale dienst Laborijn. Die zou mensen met een uitkering structureel wantrouwen en tot in het extreme controleren. Mensen zouden bovendien doodsbang zijn voor Laborijn-medewerkers.

Volledig scherm
Directeur Betty Talstra van Laborijn. © Jan Ruland van den Brink

,,Er is geen mensgerichte aanpak. De cliënt moet centraal staan in de werkwijze, niet het wantrouwen dat nu regeert’’, zegt Anita Nijland, voorzitter van Rooie Vrouwen Oude IJsselstreek. Deze aan de PvdA gelieerde organisatie verzamelde sinds afgelopen zomer klachten van mensen die vanwege hun uitkering met Laborijn in aanraking komen.

Er kwam een ‘schrijnende werkwijze’ naar voren en daarover is een brandbrief gestuurd aan de raden en colleges van de gemeenten waarin Laborijn werkt. Deze sociale dienst beoordeelt uitkeringsaanvragen en begeleidt mensen naar werk voor de gemeenten Aalten, Doetinchem en Oude IJsselstreek. Hier hebben samen zo’n 2.700 mensen een bijstandsuitkering.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Plan voor nieuwe woonwijk Silvolde voorbeeld voor bestrijding woningnood in hele Achterhoek
    PREMIUM

    Plan voor nieuwe woonwijk Silvolde voorbeeld voor bestrij­ding woningnood in hele Achterhoek

    MARIËNVELDE/SILVOLDE Krapte op de woningmarkt. Nauwelijks woningen voor starters en senioren. Veel mensen die het niet lukt een woning te huren of kopen die past bij hun behoefte. Die vraag naar passende woonruimte vraagt volgens ondernemer Stef Beumer van Groenvast BV om een nieuwe aanpak. Om ideeën te delen rondom dit thema wordt op vrijdagochtend 1 november een mini-congres gehouden in het geografische hart van de Achterhoek: Mariënvelde.

Achterhoek