In Oude IJsselstreek hebben dit jaar al 43 mensen een deel van de bijstand moeten terugbetalen. Van 13 mensen is de uitkering gestopt.
Volledig scherm
In Oude IJsselstreek hebben dit jaar al 43 mensen een deel van de bijstand moeten terugbetalen. Van 13 mensen is de uitkering gestopt. © ANP XTRA

Vaker bijstand terugbetalen ondanks minder fraudeonderzoeken

GENDRINGEN/ DOETINCHEM - 43 mensen in Oude IJsselstreek moeten dit jaar een deel van de bijstand terugbetalen. Van nog eens zes inwoners is de bijstandsuitkering gestopt. Dit blijkt uit de resultaten van de 94 fraude-onderzoeken die sociale dienst Laborijn heeft gedaan tot en met augustus in deze gemeente.

Dat zijn er minder dan over heel 2017, toen de sociale dienst 115 onderzoeken deed. In dat jaar is met 29 keer wel minder vaak een deel van de uitkering teruggevorderd. Van 13 mensen werd de bijstand stopgezet.

In Oude IJsselstreek zijn voor deze onderzoeken camera's gebruikt: in 2017 twee keer en dit jaar één keer. Ook zijn mensen in de bijstand geschaduwd door rechercheurs van de sociale dienst, die ook werkt voor Aalten, Montferland en Doetinchem.

Ophef

Quote

Het is van belang dit aan te pakken, want het gaat hier om belasting­geld dat wij allemaal betalen.

Woordvoerder, Sociale dienst Laborijn

In die laatste gemeente leidde de camera-inzet en de surveillances onlangs tot ophef: het werd 'mensonterend en intimiderend' genoemd. Desondanks liet Laborijn weten voorlopig niets te veranderen aan de controle op bijstandsfraude en camera's blijft inzetten. ,,Dat doen we als uiterste middel, dus als alle andere controlemiddelen op zijn. En we blijven dat doen zolang het wettelijk gezien mag’’, zei een woordvoerder.

Volgens haar is het terecht dat de sociale dienst zo streng controleert op bijstandsfraude. ,,Het is van belang dit aan te pakken, want het gaat hier om belastinggeld dat wij allemaal betalen.’’

In Doetinchem zijn in de eerste helft van 2018 zijn 136 onderzoeken gedaan en 15 uitkeringen gestopt. Van 98 mensen is een deel van de bijstand teruggevorderd na onderzoek, zo werd eerder bekendgemaakt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek