Volledig scherm
Mensen die een uitkering ontvangen via Laborijn hebben vorig jaar veel vaker bezwaar gemaakt tegen een beslissing van de sociale dienst dan de twee jaar daarvoor. Foto ter illustratie. © Roos Koole ANP

Veel meer bezwaren tegen stoppen uitkering door Laborijn

DOETINCHEM - Mensen die een uitkering ontvangen via Laborijn hebben vorig jaar veel vaker bezwaar gemaakt tegen een beslissing van de sociale dienst dan de twee jaar daarvoor. 

In 2018 behandelde de commissie bezwaarschriften 178 bezwaren tegen herziening, terugvordering of stopzetten van een uitkering, de twee jaar daarvoor waren dat er 138 (2016) en 119 (2017).

Er zijn zoveel meer bezwaren door ‘het feit dat door een toename van het aantal consulenten meer heronderzoek is verricht’, staat in het jaarverslag van de commissie bezwaarschriften voor de gemeenten Doetinchem en Oude IJsselstreek en sociale dienst Laborijn.

Deze commissie behandelt ook Aaltense bezwaren, omdat inwoners van deze gemeente ook een uitkering krijgen via deze sociale dienst.

Opvallende aanbevelingen aan Laborijn

De commissie komt met een aantal opvallende aanbevelingen aan Laborijn. Zo is ‘de houding van Laborijn ten opzichte van uitkeringsgerechtigden nog onvoldoende verbeterd’ in 2018 in vergelijking met de twee jaar daarvoor.

‘Nog onvoldoende realiseert men zich dat bijstand het laatste vangnet voor burgers is en dat door de opstelling van de medewerkers, burgers soms verder in de problemen komen’.

Ook vraagt de commissie om ‘meer zorgvuldigheid door de fraudepreventie-medewerkers bij het uitvoeren van onderzoeken’ en wordt geconstateerd ‘dat er veel bejegeningsklachten op tafel komen’. De commissie vraagt ‘aandacht te schenken aan dit signaal’.

Onderzoek naar structureel wantrouwen

Volledig scherm
Laborijn. © DG

Deze aanbevelingen sluiten aan bij het onderzoek dat momenteel loopt naar Laborijn, nadat de Rooie Vrouwen Oude IJsselstreek meer dan honderd klachten verzamelde van mensen met een uitkering. Laborijn zou hen structureel wantrouwen en extreem streng controleren, tot het kijken in de koelkast aan toe.

Bureau Berenschot doet dit onderzoek om te achterhalen of en waarom de Achterhoekse sociale dienst daadwerkelijk zo schrijnend te werk gaat, zoals blijkt uit die klachten. Onderzoeksresultaten moeten er voor de zomer liggen.

Weet jij meer over dit nieuwsitem? Help de verslaggever!

 WhatsApp ons!

Stuur een bericht op 06-13322268. Mailen kan ook, naar: online@gelderlander.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek