Vandaag 104 jaar geleden: paardensmokkelaars

Terug in de tijdDOESBURG/WINTERSWIJK - Wat gebeurde er vroeger op deze dag in het verspreidingsgebied van De Gelderlander? Historicus Rob Wolf zoekt het uit en gaat terug in de tijd. Dit keer gaat hij terug naar 4 september 1914.

Vanmorgen probeerden drie kooplieden, twee uit Winterswijk en een uit Doesburg, negen paarden bij Stokkum over de grens te brengen. Maar met hulp van de gewapende marechaussee kon de douane de smokkelaars tegenhouden. Paardensmokkel was aantrekkelijk, omdat de prijzen in Duitsland de pan uit rezen. 

In het begin van de Eerste Wereldoorlog vorderde het Duitse leger namelijk alle gezonde paarden. Net op het moment dat de boeren ze hard nodig hadden als trekdieren bij de oogst. En daarom, schreef De Gelderlander, hadden Duitse kopers 100 gulden meer dan de marktprijs over voor een Nederlands paard. Ter vergelijking: Op de paardenmarkt van Elst kostte een 2,5 jaar oud paard in 1913 hoogstens 400 gulden.

Ter illustratie.
Volledig scherm
Ter illustratie. © Thinkstock
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.