Volledig scherm
Deelnemers aan de Vierdaagse lang geleden.

Vandaag 109 jaar geleden: De eerste Vierdaagse

Wat gebeurde er vroeger op deze dag in het verspreidingsgebied van De Gelderlander? Historicus Rob Wolf zoekt het uit en gaat terug in de tijd. Dit keer gaat hij terug naar 1 september 1909.

Vandaag beginnen 306 wandelaars aan de allereerste Vierdaagse afstandsmarsen. De deelnemers starten in tien plaatsen, onder andere in Arnhem en Amersfoort. Vanuit Amersfoort lopen vandaag 48 officieren, onderofficieren en ‘minderen’ naar Rhenen; morgen gaan ze over Renkum en Elst naar Arnhem; op vrijdag wandelen de mannen langs de Woeste Hoeve en Otterlo naar Ede. Op de afsluitende dag keren ze via Voorthuizen terug naar Amersfoort. 

‘De deelnemers zijn gekleed in veldtenue met opgerolde overjas op den gepakten ransel.’ Ze overnachten in Arnhem in de kazerne van de rijdende artillerie en in Ede in de infanteriekazerne. Nijmegen wordt wel aangedaan door de Arnhemse route, maar pas in 1925 wordt de latere Vierdaagsestad de vaste startplaats.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.