Vandaag 65 jaar geleden: Soeur Anne zit vijftig jaar in het klooster

Wat gebeurde er vroeger op deze dag in het verspreidingsgebied van De Gelderlander? Historicus Rob Wolf zoekt het uit en gaat terug in de tijd. Dit keer gaat hij terug naar 8 september 1953.

Vandaag viert soeur Anne van de Filles de la Sagesse (Dochters der Wijsheid) dat ze in 1903, precies vijftig jaar geleden, in het klooster is getreden. Ze heet soeur en geen zuster, omdat ze uit de Vendée, West-Frankrijk komt. In 1904 ontvluchtte ze haar vaderland, omdat de regering katholieke nonnen verbood voor de klas te staan. Met een groep medezusters belandde soeur Anne in Nijmegen. 

Ze gingen hier lesgeven aan meisjes en aan toekomstige onderwijzeressen, eerst aan de Lange Hezelstraat en vanaf 1925 in een enorm, nieuw gebouw op de hoek van de Groesbeekseweg en de Heijendaalseweg. Hier werd soeur Anne directrice van een kweekschool voor onderwijzeressen. Eerder dit jaar heeft ze - ze is ruim boven de 70 - haar werk neergelegd.

Volledig scherm
Het klooster aan de hoek Groesbeekseweg/Heijendaalseweg in latere tijden.
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Arnhemse zanger Joey Hartkamp is het gelukkigst in ‘zijn’ Klarendal
    De favoriete plek van...

    Arnhemse zanger Joey Hartkamp is het gelukkigst in ‘zijn’ Klarendal

    ARNHEM - Al zou de Arnhemse zanger Joey Hartkamp (30) ooit multimiljonair zijn, dan nog is hij op z'n gelukkigst als hij de rest van zijn leven in een rijtjeshuis in Klarendal zou wonen. Vrijwel z'n leven lang al woont hij in de bekende Arnhemse wijk. Klarendal verlaten? Hij moet er nog niet aan denken. ,,Ooit woonde ik twee jaar in Velp. Met gierende banden kwam ik terug. Ik miste de interactie, de gezelligheid, de saamhorigheid van de wijk.’’