Volledig scherm
Een trolleybus op het Velperplein, rond 1950. Of dit de eerste is, is onbekend.

Vandaag 69 jaar geleden: de eerste trolleybus in Arnhem

Terug in de tijdARNHEM - Wat gebeurde er vroeger op deze dag in het verspreidingsgebied van De Gelderlander? Historicus Rob Wolf zoekt het uit en gaat terug in de tijd. Dit keer gaat hij terug naar 5 september 1949.

Vandaag rijdt de eerste Arnhemse trolleybus over lijn 1 (Velp - Oosterbeek). In geen Nederlandse stad was het openbaar vervoer in de oorlog zo zwaar getroffen als hier. De tramremise was namelijk op 17 september 1944 door een bombardement verwoest. Deze ramp had als voordeel dat men met een schone lei kon beginnen. 

Arnhem koos voor het nieuwste van het nieuwste: de trolleybus die net als de tram op elektriciteit rijdt, maar geen rails nodig heeft. De trolley is een succes geworden, al waren er wat kinderziekten. Zo meldde De Gelderlander dat de bussen een paar uur na de officiële opening al weer stil stonden, omdat er onder de Velperpoort kortsluiting was opgetreden. Toen de monteurs het euvel hadden verholpen, kon Arnhem weer 'trolleyen'.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.