Volledig scherm
Bennie Jolink. © DE GELDERLANDER

Vandaag 72 jaar geleden: Nooit meer oerend hard

Terug in de tijdWat gebeurde er vroeger op deze dag in het verspreidingsgebied van De Gelderlander? Historicus Rob Wolf zoekt het uit en gaat terug in de tijd. Dit keer gaat hij terug naar 6 september 1946.

In Hummelo is vandaag Bennie Jolink geboren, mede-oprichter en zanger van de roemruchte band Normaal. Eerst zong hij in het Engels, maar toen hij tijdens het festival in Lochem op Hemelvaartsdag 1975 een blues in het Achterhoeks zong, sloeg dit zo aan dat Jolink in dialect is blijven zingen. Ook in de grootste hit van Normaal, Oerend Hard. Het lied gaat over Jolinks liefde voor het motorrijden. En over de gevaren ervan, want Oerend Hard loopt niet goed af. 'Bertus ree d'r op en Tinus kwam d'r vlak achteran. (...) Zie gingen nooit, nee nee, nooit / nooit meer oerend hard.'

Het lied heeft iets autobiografisch, want Jolink heeft door de jaren veel motorongelukken gemaakt. Maar hij leeft nog steeds, als een oude rocker van 72.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.