Volledig scherm
Leden van kinderrechtenorganisatie Defence for Children voeren in Den Haag actie tegen de uitzetting van Howick en Lili. © ROBIN UTRECHT

Kinderombudsman: Lili en Howick horen hier

Als staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid) de uitzetting van de kinderen Lili en Howick naar Armenië doorzet, dan schendt hij 'hele fundamentele rechten van kinderen'. Dat zei Kinderombudsman Margrite Kalverboer donderdagavond in het tv-programma Pauw.

Volgens haar staat vast dat de in Nederland opgegroeide kinderen in Armenië terechtkomen in een tehuis. Ze kunnen niet worden opgevangen door de moeder. ,,Ik ken het dossier heel goed en weet dat de moeder op dit moment niet in staat is voor de kinderen te zorgen, dat er geen huisvesting is en dat ze daar nu niet naar school kunnen."

De toekomst van de kinderen ligt 'hier in Nederland', aldus Kalverboer. ,,Het kan niet anders". Op de schouders van Harbers rust volgens haar een zware verantwoordelijkheid als hij toch overgaat tot uitzetting. ,,Ik zou er zelf niet voor willen instaan."

Volledig scherm
Kinderombudsman Margrite Kalverboer. © ANP
  1. Schoonmoeder Syriëganger Jermaine W.: ‘Breng Syriëgangers hier voor de rechter’
    video

    Schoonmoe­der Syriëgan­ger Jermaine W.: ‘Breng Syriëgan­gers hier voor de rechter’

    ,,Breng Syriëgangers hier voor de rechter, anders worden ze daar vrijgelaten en zijn ze over tien jaar veel gevaarlijker", dat zegt de moeder van Meryam, een Syriëganger die met haar man en drie kinderen in 2014 naar het strijdgebied in Syrië en Irak vertrok. De man, de bekende jihadist Jermaine W., is inmiddels overleden. Maar Meryam en haar drie kinderen (die nu ongeveer 11, 9 en 7 jaar oud zijn) bevinden zich nog in het allerlaatste stukje IS-gebied dat over is rond het stadje Baghuz In Syrië.