Staatssecretaris negeert Kinderombudsman in zaak Lili en Howick

VIDEOHet kabinet is niet van plan om de Armeense kinderen Howick en Lili in Nederland te laten blijven. Hun advocaat wil dat in een ultieme laatste poging vanmiddag toch nog voor elkaar krijgen en stapt naar de rechter.

Staatssecretaris Harbers zei vanmorgen dat de zaak acht keer juridisch is beoordeeld en dat de uitkomst steeds was: Armenië is een veilig land. Harbers (Justitie en Veiligheid) negeert daarmee een laatste waarschuwing van de Kinderombudsman Margrite Kalverboer. Volgens haar worden met de uitzetting van Lili en Howick ‘fundamentele rechten voor kinderen' geschonden.

Kalverboer deed haar uitspraken donderdagavond in het tv-programma Pauw. Volgens haar staat vast dat de in Nederland opgegroeide kinderen in Armenië terechtkomen in een tehuis. Ze kunnen niet worden opgevangen door de moeder.

Op de schouders van Harbers rust volgens haar een zware verantwoordelijkheid als hij toch overgaat tot uitzetting. ,,Ik zou er zelf niet voor willen instaan.’’

Maar Harbers liet vanmorgen weten niet op andere gedachten te zijn gebracht. ,,De Kinderombudsman wijst op de kinderrechten. Ik wijs op de uitspraak van de Raad van State waarin alle aspecten van deze zaak zijn meegewogen, inclusief de kinderrechten.’’

Harbers blijft erbij dat Lili en Howick geen recht hebben op een verblijf in Nederland omdat Armenië een veilig land is. ,,Daarom is terugkeer aan de orde, waarbij de Nederlandse overheid er alles aan doet, samen met de Armeense autoriteiten, om voorzieningen, hulp en ondersteuning beschikbaar te hebben na terugkeer.’’

Nieuwe procedure

De uitzetting staat gepland voor morgen, maar de advocaat van de kinderen Howick en Lili start toch nog een nieuwe procedure om te voorkomen dat ze naar Armenië moeten. Volgens raadsman Flip Schüller gaat het om een voorlopige voorziening bij de rechtbank in Amsterdam. Rond 21.00 uur doet de rechtbank schriftelijk uitspraak. 

De advocaat vraagt om de voorlopige voorziening omdat het niet goed gaat met de moeder die al eerder werd uitgezet naar Armenië.

Vrienden, familie, klasgenoten en politici demonstreerden gisteren in Den Haag om staatssecretaris Harbers op te roepen zijn discretionaire bevoegdheid te gebruiken:

Volledig scherm
Leden van kinderrechtenorganisatie Defence for Children voerden gisteren actie tegen de uitzetting van Howick en Lili. © ROBIN UTRECHT